Vene Õigeusu Kiriku välissuhete juht metropoliit Illarion leiab, et kunagine kontseptsioon Moskvast kui kolmandast Roomast ei ole tänapäeval kasutatav ning Venemaal seisab kiriku ees palju tähtsamana misjoni- ja inimeste "kiriklikustamise" ülesanne.

"Ma ei arva, et me saaksime tänapäeval kasutada kontseptsioone, mis on sõnastatud palju sajandeid tagasi ja peegeldavad teatud ajaloolist reaalsust, kuid mida saab vaevalt üle kanda praegusesse reaalsusse," ütles metropoliit Illarion telesaates "Kirik ja maailm".

Moskva patriarhaadi kõrge ametikandja tunnistas, et tänapäeva kirik seisab misjoniülesande ees, mis on palju olulisem kui arutlused kolmandast Roomast ja Moskva rollist kristluse keskusena. Siiski võib igaüks, kes Venemaad külastab, märgata selle kristlikke juuri, lisas vaimulik.

Niinimetatud "kolmanda Rooma" idee sõnastas Pihkvamaa Spaso-Jelizarovski kloostri munk Filofei (u 1465–1542), kes märkis Moskva suurvürstile Vassili III-le saadetud kirjas, et kaks Roomat – s.t Rooma ja Konstantinoopol kui Uus Rooma – on valeõpetustesse langenud ning kolmandaks Roomaks on saanud Moskva. Filofei lisas, et neljandat Roomat enam ei tule.

Loe lähemalt siit ja siit.

Illustratsioon: Kremli õitseaeg (A. M. Vasnetsovi maal, Wikimedia Commons)

© Meie Kirik