Helsingi ülikooli kirikuajaloo emeriitprofessori, reformatsiooni-uurija Kaarlo Arffmani hinnangul on Euroopa protestantlikud riigi- või rahvakirikud hääbumas ja jätkavad tegutsemist diakooniaasutuste ja kirikukontsertide korraldajatena. "Näib nii, et reformatsioonis sündinud protestantlikud kirikud surevad. Nad ei püsi enam mingi jõu abil," tõdes emeriitprofessor augusti lõpus Soomes toimunud teoloogiapäevadel.

Kirikust väljaastumisest tõsisemaks näitajaks peab Arffman jumalateenistusliku elu närbumist: "Kui lakkavad jumalateenistused, on mul raske mõista, mida selline kirik endast kujutab, kus ei ole enam jumalateenistust ja armulauda. Mul on hirm."

"Kirik võib jätkata talitus- ja diakooniaasutusena ja kirikumuusika elamuste pakkujana," nendib Arffman. "See on Euroopa protestantismi karm tulevik."

Kirikuloolase ennustuse kohaselt jääb tulevikus alles taassündi kogenud õigeusukirik. Katoliku kirik on tõsistes raskustes, ent paljudes kohtades näitab ta elujõudu. Kolmandaks jõuks tõuseb islam. Protestantlikku Euroopat aga ei ole enam.

Loe lähemalt siit.

Fotol: ordinatsioonimissa Stockholmis (Wikimedia Commons)

© Meie Kirik