Küprose õigeusukiriku peapiiskop Chrysostomose sõnul käituvad nii Konstantinoopoli kui Moskva patriarh Ukraina pärast tülitsedes egoistlikult ja vajavad tüli lahendamisel abi. Karme sõnu jagus Küprose peapiiskopil eriti nii kolme Vene positsiooni toetava Küprose metropoliidi kui Moskva patriarhi enese aadressil.

Peapiiskop Chrysostomos kritiseeris intervjuus väljaandele Politis teravalt Kykkose, Tamasose ja Limassoli metropoliite, kes vaatamata Küprose kiriku püha sinodi otsusele jääda neutraalseks on asunud toetama Vene kiriku positsiooni.

"Püha Sinodi istungi ajal ütlesin ma, et me ei võta omaks ei Moskva ega Konstantinoopoli positsiooni. Ma tahan jääda neutraalseks, et me võiksime aidata. Nad mõlemad vajavad abi. Nad on egoistlikud ega suuda probleemi lahendada," selgitas Küprose peapiiskop.

"Ta [Moskva patriarh Kirill] saatis inimesed mulle ütlema, et eeldatavalt ta tahab mind enda poolele. Ja ma vastasin: "Ma ei toeta seda, mida te teete." Me lõpetame [liturgial] meenutamise ainult nende puhul, kes lahknevad õigeusu õpetusest, ja ma küsin teilt, "kas oikumeeniline patriarh, Ateena peapiiskop ja Aleksandria patriarh lõpetasid teie meenutamise?" See ei ole lihtsalt võimalik. Teil on õigus kaevata, et nad ei oleks pidanud käituma sel viisil [tunnustades Ukraina uut kirikut]. Teil on õigus mitte nõustuda, öeldes, et nad eksivad. Jah, teil on õigus seda öelda. Aga lõpetada nende meenutamine ja koos teenimine? Me ei teeni koos üksnes hereetikutega. Teie käitumine on vastuvõtmatu," rääkis Küprose peapiiskop.

"Ta kavatseb põhjustada skisma," jätkas peapiiskop. "Ja skisma on suurim patt. Ma ei mõista seda. Ta tahab olla esimene. Ma ütlesin talle, et te ei saa kunagi esimeseks. Rohkem kui 17 sajandit on Konstantinoopoli patriarh olnud esimene kõigi Ida õigeusu patriarhide seas. Punkt. Me ei saa sellest mööda vaadata. Te peate seda mõistma. Kuid isekus ei lase tal selgelt näha."

Peapiiskop Chrysostomos on samuti tauninud nii Konstantinoopoli kui Ateena peapiiskopi tegevust Ukraina uue kiriku tunnustamisel.

"Kuid oikumeeniline patriarh ei soovi kohtuda Moskvaga [patriarhiga] ega soovi Moskva kohtuda oikumeenilise patriarhiga. Seepärast võtame Küprose Kirikuna ka neutraalse positsiooni, sest me ei nõustu nende kummagi positsiooniga ega ole asunud meenutama ühtki uut kirikupead," ütles peapiiskop Chrysostomos juba varem.

Moskva ja Konstantinoopoli ägedale tülile, mis ähvardab õigeusumaailma lõhestada, on püüdnud lahendust otsida ka Jeruusalemma patriarh, kes külastas novembris Moskvat ja kutsus õigeusu kirikupead Jordaaniasse nõupidamisele.

Fotol: Moskva patriarh Kirill ja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos.

© Meie Kirik