Emeriitpaavst Benedictus XVI ja kardinal Robert Sarah on kirjutanud raamatu, mis kannab tõlkes umbes järgmist pealkirja: "Meie südame sügavusest: preestriamet, tsölibaat ja Katoliku Kiriku kriis" ja milles kaitstakse preestrite tsölibaati ladina riituse katoliikluses. Kummalisel kombel aga on emeriitpaavst loobunud kaasautori rollist ning palunud samuti eemaldada oma allkirja eessõna alt.

Emeriitpaavsti erasekretär peapiiskop Georg Gänswein kinnitas, et on palunud kardinal Sarah’l kui autoril eemaldada teoselt Benedictuse kui kaasautori nimi ning samuti tema allkiri sissejuhatuse ja kokkuvõtte alt.

Kardinal Sarah aga postitas 14. jaanuaril Twitteris emeriitpaavsti kirjad, millest nähtub, et Benedictus on algselt väljendanud nõusolekut anda raamat välja plaanitud kujul.

Kõnealune teos ilmub lähiajal ja selle autoriks saab märgitud "kardinal Robert Sarah koostöös Benedictus XVI-ga".

Sisus ei muutu midagi – raamat sisaldab lisaks sissejuhatusele ja kokkuvõttele kaks kirjutist, neist ühe on kirjutanud kardinal Sarah ja teise emeriitpaavst Benedictus.

Kommentaatorid näevad Benedictus XVI kui kaasautori nime kõrvaldamises Vatikani praeguse n-ö progressiivse kursi eestvedajate katset vähendada traditsioonilist positsiooni kaitsva raamatu mõju.

Katoliku kiriku liberaalsetes ringkondades kõneldakse üha valjemalt ladina riituse preestritele kohaldatava tsölibaadinõude kaotamisest.

Katoliku kiriku idariituse preestritel on lubatud abielluda (nagu ka õigeusukirikus), kuid piiskopid ei tohi siiski abielus olla.

Fotol: paavst Benedictus XVI 2008. aastal üldaudientsil piiskoppe tervitamas (Veiko Vihuri foto)

© Meie Kirik