Jeruusalemma ortodoksi patriarh Theofilos III kutsus õigeusu kirikupead 25.–27. veebruarini Jordaanias Ammanis toimuvale kohtumisele, et arutada erimeelsusi seoses Ukraina uue kiriku loomisega. Mitmed kirikupead eesotsas oikumeenilise patriarhi Bartholomeusega aga keeldusid sellel osalemast, kuna algatuses nähakse Moskva patriarhaadi vastandumist Konstantinoopolile.

Ammanis on lisaks Jeruusalemma patriarhaadile kui võõrustajale kohal Vene, Serbia, Rumeenia, Poola ning Tšehhi ja Slovaki õigeusukirikute juhid või esindajad.

Mitteosalemisest on teatanud kreekakeelsed kirikud, mis toetavad ägedas tülis Moskvaga Konstantinoopoli patriarhi – Aleksandria patriarhaat, Kreeka õigeusukirik ja Kreeta õigeusukirik, kuid samuti Antiookia patriarhaat, Albaania õigeusukirik, Gruusia õigeusukirik ja Bulgaaria õigeusukirik.

Konstantinoopoli positsioon on, et kõik õigeusukirikud peaksid tunnustama 2019. aastal tomose ehk iseseisvusüriku saanud uut, skismaatiliste rühmituste baasil loodud Ukraina õigeusukirikut.

Seni on Ukraina uut kirikustruktuuri tunnustanud peale Konstantinoopoli ainult Kreeka ja Aleksandria. Moskva patriarhaat on katkestanud nendega osaliselt või täielikult armulauaosaduse.

Samuti leiab oikumeeniline patriarh, et ainult temal on õigus kokku kutsuda õigeusu kirikupeade kohtumisi ning Jeruusalemma patriarhil sellist õigust pole.

Õigeusukirikute suhteid jälgivad kommentaatorid on rääkinud ortodokside lõhenemisest kreeka ja slaavi leeriks ning nendeks, kes ei soovi valida kumbagi poolt.

Ukraina küsimus pole ortodokside seas ainus erimeelsusete allikas. Antiookia ja Jeruusalemma patriarhaadi vahel on tüli jurisdiktsiooni ulatuse küsimuses ning paistab, et seda ei suudetud enne Ammani kohtumist lahendada, mistõttu muidu Moskvaga heades suhetes Antiookia patriarh Ammani ei sõida.

Fotol: patriarh Theofilos III (keskel) ja Poola kirikupea Savva (vasakul) Poola senatis (senati kantselei, Wikimedia Commons)

© Meie Kirik