Sel nädalal Jordaanias Ammanis "vennalikul nõupidamisel" kohtunud Jeruusalemma, Moskva ja Serbia patriarh ja Poola, Rumeenia ning Tšehhi ja Slovaki kirikute esindajad leppisid kokku, et jätkavad dialoogi ning avaldasid lootust, et nendega ühinevad nii Konstantinoopoli patriarh, keda tunnustatakse kui au poolest vanemat (πρεσβεια τιμήs), kui ka teised kirikupead, kes seekord hoidusid kohale tulemast.

Üldsõnalises pressiteates märgitakse, et seoses kiriku olukorraga Ukrainas leidsid osalejad, et tervenemiseks ja leppimiseks on vaja õigeusukirikute vahelist dialoogi.

Samuti väljendasid kohtumisest osavõtjad seisukohta, et kogu õigeusumaailmale olulisi otsuseid, kaasa arvatud konkreetsetele kirikutele autokefaalia ehk iseseisvuse andmine, tuleks teha üldõigeusu dialoogi, ühtsuse ja konsensuse vaimus.

Pressiteates mainitakse ka Põhja-Makedoonia ja Montenegroga seonduvaid probleeme.

Ühe Konstantinoopoli patriarhaadile sümpatiseeriva hinnangu kohaselt kujutab Ammani kohtumine endast "fiaskot", sest suurem osa õigeusu kirikupäid sinna ei läinud. Kuigi suhtumine sellesse, kuidas Konstantinoopol sekkus Ukraina küsimusse, võib olla erinev, ei taheta siiski kõigutada õigeusumaailmas välja kujunenud status quo’d.

Vene õigeusukiriku "välisministri" metropoliit Illarioni arvates aga on Konstantinoopoli patriarh läinud "eneseisolatsiooni" ning kohalike kirikute esindajad kogunesid Jeruusalemma patriarhi kui kõige iidsema kiriku juhi kutsel arutama erinevaid küsimusi, seejuures on tegemist alles kõige esimese kohtumisega.

Foto: videokaadri kuvatõmmis

© Meie Kirik