ÜRO peakorteris toimunud usuvabaduse teemalisel kohtumisel kutsus Ameerika Ühendriikide president Donald Trump maailma riikide valitsusi üles lõpetama usulist tagakiusamist ja austama iga isiku aegumatut õigust järgida oma südametunnistust, elada kooskõlas oma usuga ja andma au Jumalale.

„Täna on mul au olla esimene Ühendriikide president, kes võõrustab ÜROs kohtumist usuvabaduse küsimuses. See on tõepoolest au. Seda tuli kaua oodata. Ma olin šokeeritud, kui mulle anti esimesena näha seda statistikat. See on väga kurb, mitmel viisil,“ kõneles president Trump 23. septembril New Yorgis Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni peakorteris.

„ÜRO on rajatud põhimõttele, et meie õigused ei tule valitsustelt, vaid nad pärinevad Jumalalt. Seda kadumatut tõde kuulutab meie Iseseisvusdeklaratsioon ja sisaldab meie konstitutsiooni õiguste deklaratsiooni esimene parandus. Meie asutajate nägemuses ei ole rahumeelse, õitsva ja voorusliku ühiskonna jaoks midagi fundamentaalsemat õigusest järgida vabalt oma usulisi veendumusi,“ rõhutas president ja märkis, et 80 protsenti inimkonnast elab riikides, kus seda õigust rikutakse või koguni ei tunnistata.

„Juute, kristlasi, moslemeid, budiste, hindusid, sikhe, ježiide ja paljude teiste uskude järgijaid heidetakse vangi, karistatakse, piinatakse ja koguni mõrvatakse, sageli nende oma valitsuse kätega, lihtsalt seetõttu, et nad väljendavad oma sügavaid usulisi veendumusi. Seda on raske uskuda.“

„Täna kutsuvad Ameerika Ühendriigid selgel häälel maailma riike üles lõpetama usulist tagakiusamist,“ ütles Donald Trump kiiduavalduste saatel.

USA president juhtis tähelepanu pastor Andrew Brunsonile, kes viibis pikka aega Türgi vanglas ja kes õnnestus vabastada tänu edukatele läbirääkimistele Türgi presidendi Erdoğaniga. Samuti tõstis Trump esile pastor Franklin Grahami tegevust.

Rääkides avalikkust vapustanud rünnakutest erinevate religioonide vastu, meenutas president Trump, et 2016. aastal tapeti Prantsusmaal 85-aastane katoliku preester, kes pidas parasjagu missat. Möödunud aastal vapustasid USA-d antisemiitlikud rünnakud sünagoogidele Pennsylvanias ja Californias. Tänavu märtsis leidis Uus-Meremaal aset sadistlik rünnak moslemite vastu. Ülestõusmispühadel toimusid aga plahvatused Sri Lanka kirikutes.

„Need kurjad rünnakud on haav inimsusel. Me peame tegema koostööd, et kaitsta kõiki usulisi kogukondi,“ märkis Trump ja jätkas:

„Täna kutsun ma kõiki rahvaid meiega ühinema selle pakilise moraalse kohustuse täitmises. Me kutsume maailma riikide valitsusi austama iga isiku aegumatut õigust järgida oma südametunnistust, elada kooskõlas oma usuga ja anda au Jumalale. Ühendriigid täidavad selles kriitilise tähtsusega missioonis elulist rolli.“

Samuti teatas president Trump oma kõnes algatusest, mille eesmärgiks on kaitsta usuvabadust USA töökohtadel.

© Meie Kirik