Pühapäevases raadiosaates „Räägime asjast“ kommenteerisid siseminister Mart Helme ja rahandusminister Martin Helme koroonaviiruse leviku peatamiseks ette võetud samme. Ministrite sõnul ei lähe olukord kohe paremaks, eriolukorra meetmete mõju hakkab ilmnema alles nädalate pärast ja piiranguid tuleb juurde. Saared on pandud karantiini, ära võib kaduda ühistransport. Haiguspuhang saadakse kontrolli alla suveks, ent tagajärjed majandusele on ülitõsised ning külma sõja järgne globaalne elukorraldus lakkab senisel kujul olemast.

„Üks kõige raskem otsus, selline otsus, mis mind kõige rohkem vaevab, on, et meil lõpetatakse Eestis jumalateenistused ära. Samas ma väga hästi saan aru, et see on vältimatu otsus, sest kirikus käivad meil eelkõige vanemaealised inimesed, armulaua jagamisel on kontakt vahetu,“ ütles Martin Helme. „Selliseid valikuid tuli teha ja vastutus on meie peal.“

„Kui nüüd jumalateenistustest rääkida, siis palvetada saab iga inimene kodus, palvetada saab iga inimene ükskõik kus ja ükskõik millal. Selles mõttes kontakti Jumalaga ja Jumala armu ja juhatuse palumist – see ei ole ainult kirikus toimuv ega kiriklike riitustega saadetav ja teostatav asi, nii et eks me läheme selles mõttes tagasi algkristlaste, katakombide perioodi, kui nii ajalukku vaadata,“ märkis Mart Helme.

Esimene kaitseliin kukkus läbi

Siseministri sõnul on Eesti üks kõige suurema nakatunute suhtarvuga riike Euroopas. Ta tõdes Eesti ametivõimude käitumist silmas pidades, et „meie esimene kaitseliin kukkus liberaalse kõhklemise tõttu läbi“.

„Kui nüüd minna tagasi ühe konkreetse valeotsuse juurde, mis on langetatud, mille tagajärjel suurem osa seda mööda Eestit laiali minevast haigusest on puhkenud, siis see on otsus lubada pallimäng Saaremaal,“ nentis Martin Helme ja lisas, et tuleb välja selgitada, kes need otsused langetas ja keegi peab võtma vastutuse: „See on mäng inimeludega.“

Martin Helme selgitas, et Saaremaal on nakatunute arv elaniku kohta kõige kõrgem, mis on ka põhjus, miks maakond karantiini pandi. Kui Saaremaa pandi karantiini seetõttu, et haigus sealt rohkem välja ei tuleks, siis teised saared pandi karantiini, et haigus sinna sisse ei läheks.

„Kohe ei lähe paremaks. Lähiajal läheb ikkagi edasi halvemaks,“ hoiatas Martin Helme ja lisas, et umbes kaks nädalat näeme numbrite karmi tõusu.

Mart Helme sõnul näitab teiste riikide kogemus, et meetmed hakkavad mõjuma kümne päeva pärast. „Ma julgen hoiatada inimesi, et piiranguid tuleb juurde,“ ütles siseminister .

„Kui reipalt raporteeriti kolm nädalat tagasi, et Eesti on koroonaviiruse saabumiseks valmis, siis nüüd tuleb välja, et ei ole valmis,“ märkis ta, kuid lisas, et valitsus on läbinud murdepunkti.

„Ma ütlen, selle Saaremaa pallimängu lubamine, ja oma sõnu väga hoolikalt valides ütlen, et see on kuritegelik hooletus,“ ütles Martin Helme. „Seda niisama ei saa võtta, et kogemata. Selle otsuse tegid inimesed, kelle tööülesanne on… kes saavad palka selle eest, et nad neid riske kalkuleerivad.“

Mart Helme sõnul oli Itaalias sel ajal viirus juba levinud, epitsenter oli Põhja-Itaalia keskusega Milanos, ja Milanost tuli see võrkpallimeeskond Saaremaale – kõik hoiatusmärgid olid olemas ja täiesti süüdimatult otsustati, et pole probleemi. Martin Helme täiendas, et kui seda otsustab kohalik vallavalitsus, siis nemad ei pruugi olla selles infoväljas, aga Terviseametil on see info ja vastutus.

Senine maailm lakkab olemast

Edasistest sammudest rääkides ei välistanud Martin Helme, et varsti kaob ära ühistransport.

Tema sõnul on aga kriisil ülimalt tõsised tagajärjed Eesti majandusele. Tegemist tavapärase majanduskriisiga, vaid sedasorti majanduskriisiga, mis on omane pigem sõtta sattunud ühiskondadele.

„Haiguspuhangu saame kontrolli alla mõne kuuga, me oleme suveks sellest suhteliselt jagu saanud, aga siis me alles hakkame tegelema nende majandusasjadega,“ ütles Martin Helme.

Mart Helme vihjas ka ESMi ehk Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismi võimalikule käivitumisele.

„Kreeka päästepaketiks kõrvale pandud kopikad või Euroopa panganduseks kõrvale pandud kopikad, need lähevad nüüd likku,“ nõustus Martin Helme. „Jürgen Ligi kuulutused, et me sealt teenime raha, saavad nüüd reaalsuskontrolli.“

„Muide, ma ütlen siinkohal ühe repliigi Kadrioru suunas. Kui Kadriorus jäetakse praegu II pensionisamba reform välja kuulutamata, siis see on kriminaalne, sest inimeste raha põleb, ja põleb ikkagi suure leegiga,“ tegi Mart Helme osutuse presidendi suunas.

Saadet kokku võttes tõdes Martin Helme:

„Meie silme all senine maailm tegelikult lakkab olemast. Meie silme all senine maailma toimimine, nii majanduslikus mõttes kui kõik need teemad, mis olid tähtsad – kõik on teistmoodi. See võib olla väga hirmutav. See ei tähenda, et meil oleks mingisugune tohutu kataklüsm või maailma lõpp, aga külma sõja järgne globaalne ajastu lõpeb meie silme all ja järgnevatel kuudel toimuvad väga olulised muudatused, väga suured muudatused, mille järel me elame täiesti teistsuguses maailmas, täiesti teistsuguses Eestis.“

Objektiiv, Meie Kirik

 

© Meie Kirik