2021. aasta algul seisab riigikogus ees võitlus abielureferendumi eelnõu vastuvõtmise pärast. Möödunud aasta eelviimasel päeval esitas opositsioon 9300 muudatusettepanekut eesmärgiga parlamendi töö blokeerida. Ministrid Urmas Reinsalu (Isamaa) ja Martin Helme (EKRE) taunisid opositsiooni destruktiivset käitumist ja nimetasid seda rahva alandamiseks ning mõnitamiseks. 

«Mul on piinlik meie mitmete rahvaesindajate pärast ja esimest korda oma poliitikuaja jooksul palun ma poliitikuna meie tsunfti nimel Eesti rahvalt VABANDUST,» kirjutas välisminister Urmas Reinsalu sotsiaalmeedias. «Kuivõrd kõlbeliselt pätistunud ja oma rahvast mõnitav on mõistus, mis esitab OMA RAHVA rahvaesindusele ametlikud muudatusettepanekud, mis koosnevad roppusest ja ilkumisest, et need esitada Eesti rahva ette otsustamiseks?»

«Sellist oma rahva mõnitamist omariikluse ajal ei mäleta ma sõna otseses mõttes SAJA AASTA jooksul juhtunud olevat. Okupantide puhul, paraku küll, mäletan taolist meie rahva alandamist,» lisas Reinsalu.

Ta tõi näiteks Raimond Kaljulaidi (SDE) poolt esitatud ettepaneku «Valitsuse koalitsioonileppes ette nähtud abielu teemalise rahvaküsitluse üks vastusevariantidest võiks olla tsitaat Sveta Grigorjeva luuletusest: «mind ei k**i kes keda k**ib/ veel vähem k**ivad mind need/keda k**ib kes keda k**ib?»» ning Jaak Juske (SDE) ettepanekud rahvahääletuse küsimuse muutmiseks: «Kas Lembitu pealuu on olemas?» ja «Kas eile oli parem kui täna?»

Rahandusminister Martin Helme sõnul on see, millega opositsioon hakkama sai, sõna otseses mõttes Eesti põhiseadusliku korra õõnestamine.

«Kui parlamendi saadikud mõnitavad rahvahääletust ja demokraatlikku protsessi, siis nad ei mõnita mitte praegust valitsust, nad mõnitavad rahvast. Nad irvitavad mitte referendumi eelnõu üle vaid nad irvitavad oma valijate üle. Roppude, perverssete või lihtsalt triviaalsete totruste massi paiskamine parlamendi menetlusse, et takistada rohkem kui aastaks parlamendi tööd ei ole Kaja Kallase poolt sedastatud «võrdselt rumalad olemasoleva küsimusega», vaid on rahvale verbaalselt ja emotsionaalselt näkku oksendamine,» kirjutas Martin Helme oma Facebooki lehel.

Tema hinnangul ei jää nüüd muud üle kui muuta riigikogu töö- ja kodukorra seadust.