Monopoolses seisundis suured ühismeediaplatvormid on asunud 6. jaanuaril Kapitooliumil aset leidnud sündmuste järel otsustavalt piirama konservatiivsete kasutajate võimalusi oma vaateid ja veendumusi kuuldavale tuua. Samuti on tehnohiiud pöördunud konkureerivate platvormide vastu, kus maailmavaatelist tsensuuri ei ole ja kuhu konservatiivid on üle kolinud.

Twitter sulges esialgu ajutiselt ja siis juba alaliselt Donald Trumpi 90 miljoni jälgijaga konto, tuues ettekäändeks, et president õhutas oma toetajaid ründama Kapitooliumi hoonet.

Trump sai keelu ka Facebookis. Ettevõtte juht Mark Zuckerberg leiab, et on liiga riskantne lubada Trumpil Facebooki teenuseid kasutada.

Ühtekokku on Trumpi kontode keelustamisest või piiramisest teatanud üheksa platvormi: Twitter, Google, Apple, Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Pinterest, Shopify, Reddit, TikTok, Twitch ja Discord.

Ühismeedia suurpuhastus puudutab kümneid tuhandeid

Twitter keelustas ka Trumpi kampaaniameeskonna «Team Trump» ja presidendi liitlaste nagu kindral Michael Flynn või advokaat Sidney Powell kasutajakontod.

YouTube’ist kaovad videod, näiteks võeti maha Trumpi advokaadi Rudy Giuliani video, milles ta käsitles protestiva rahvahulga sissetungi Kapitooliumi.

ERRi portaal kirjutab, et Twitteri puhastuse käigus kadus ka väga suur hulk parempoolsete avaliku elu tegelaste jälgijate kontosid:

«Samaaegselt Trumpi konto sulgemisega on Twitter hakanud sulgema ka väga suurt hulka tavaliste kasutajate kontosid. Seda saab tuvastada eelkõige parempoolsete vaadetega USA avaliku elu tegelaste jälgijate arvu väga kiire vähenemise põhjal. Mõned neist on ööl vastu laupäeva loetud tundidega kaotanud kümneid tuhandeid jälgijaid.»

Rünnatakse ka konkurente

Kuid monopoolsed tehnogigandid ei piirdu üksnes konservatiivide kontode sulgemise või sisu eemaldamisega, vaid on asunud takistama alternatiivsete platvormide tegevust, mis kuulutavad, et austavad sõnavabadust.

Kui miljonid inimesed liikusid võistleva platvormi Parler juurde, võtsid nii Google kui Apple selle rakenduse oma poodidest maha. Lisaks teatas Amazon, et ei luba Parleril enam kasutada oma serveriteenuseid, mis seab viimase eriti raskesse olukorda.

Samamoodi on tehnohiiud asunud tõkestama teist alternatiivset platvormi nimega Gab, mille on keelustanud näiteks PayPal, Visa, samuti Apple’i ja Google’i rakenduste poed. 

Gab teatab, et aktiivsus nende platvormil on viimase 24 tunni jooksul kasvanud 750 protsenti ning neid külastavad kümned miljonid inimesed.

Tehnohiiud pälvivad kriitikat

Kuigi paljud progressistid on Trumpi ühismeediast pagendamist tervitanud, kõlab tehnogigantide käitumise aadressil ka kriitikat.

Vene esiopositsionäär Aleksei Navalnõi nimetas Twitteri otsust «vastuvõetamatuks tsensuuriks» ja avaldas arvamust, et see lähtus emotsioonidest ning isiklikest poliitilistest eelistustest.

Vabariiklasest senaator Ted Cruz aga küsis, miks peaks käputäiel Ränioru miljardäridel olema poliitilise suhtluse monopol.