Tuhanded serblased – peavoolumeedia liigitusel usklikud ja paremäärmuslased-natsionalistid – tulid pühapäeval Serbia Õigeusu Kiriku vaimulike juhtimisel Belgradis tänavatele homouhkuse paraadi «EuroPride» vastu meelt avaldama vaatamata sellele, et riigi president Aleksandar Vučić teatas septembris toimuma pidanud ürituse ärajätmisest või edasilükkamisest.

Serbia Õigeusu Kirik tervitas presidendi otsust.

«Piiskoppide Püha Sinod on kindel, et selle «paraadi» korraldamine, et populariseerida Euroopale ja nn läänemaailmale üldiselt ning kahjuks ka meie rahvale peale surutud LGBT ideoloogiat, ei tooks kellelegi kasu, vaid vastupidi, põhjustaks Serbia õigeusukiriku ja teiste traditsiooniliste kirikute ja usuühenduste usklike seas täiendavaid pingeid ja uusi lõhesid ning pahameelt ja protesti,» märgitakse Serbia Õigeusu Kiriku Püha Sinodi avalduses.

EuroPride’i korraldajad aga leiavad, et presidendil pole õigust nende üritust tühistada:

«Pride’i pidamise õiguse on Euroopa Inimõiguste Kohus tunnistanud põhiliseks inimõiguseks. Iga katse Pride’i «keelustada» on Euroopa inimõiguste konventsiooni artiklite 11, 13 ja 14 rikkumine, mille Serbia on ratifitseerinud Euroopa Nõukogu liikmena.»