EELK peapiiskop Urmas Viilma selgitab ERRi portaalis, et abielude registreerimise peatamine kiriku poolt alates 1. jaanuarist 2024 oli kirikuvalitsuse sundkäik, et analüüsida olukorda, mis on tekkinud seoses abieluinstitutsiooni sooneutraalseks muutmisega.

Viilma heidab valitsusele ette, et kirikutega, kelle paljud vaimulikud omavad abielu riikliku registreerimise õigust, ei soovitud sisuliselt tekkivat olukorda arutada. Kui seksuaalvähemuste suhtes näidati hoolimist, siis samasugust hoolimist ei jätkunud kirikute suhtes.

«Perekonnaseaduse muutmise eelnõu kiireloomulise ettevalmistamise ja menetlemise käigus ei kaasnenud kordagi kirikute sisulist kaasamist küsimuses, mida perekonnaseaduse muutmine meie tegevusele edaspidi tähendab,» kirjutab Viilma.

«Valitsus ei teinud ainsatki püüet analüüsida, mida võib perekonnaseaduses abielu sooneutraalseks muutmine tähendada nende 108 Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) liikmeskiriku vaimuliku praktilise tegevuse jaoks, kellel on abielu sõlmimise õigus.»

Selle asemel lõpetati hoopis valitsuse ja EELK ühiskomisjoni tegevus.

«Eelnevast tulenevalt otsustaski EELK kirikuvalitsus uuest aastast peatada avalduste vastuvõtmise abielude riiklikuks sõlmimiseks meie vaimulike poolt, sest meil on vaja vähemalt isekeskis tekkinud olukorda hinnata,» selgitab Viilma.

«Avalduste vastuvõtmise peatasime ka põhjusel, et me ei taha panna ühtegi abielluda soovivat paari olukorda, kus nende avaldusele ei järgne abielu sõlmimist vaimuliku poolt. Võib juhtuda, et kirik loobub abielude registreerimise õigusest lõplikult.»

Peapiiskop lisas, et abielude laulatamist jätkavad vaimulikud ka edaspidi.