Pühapäeval, 23. juulil, sai Odessa Issandamuutmise katedraal purustava raketitabamuse – rakett langes otse altarile. Rünnakus sai surma üks inimene, 14 inimest viidi haiglasse.

Ukraina kinnitusel oli tegu Vene armee raketiga. Venemaa kaitseministeeriumi teatel oli aga pühakoja purustamise põhjuseks hoopis Ukraina õhukaitse «ebaprofessionaalne tegevus».

19. sajandil ehitatud katedraal hävitati 1936. aastal. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist taastatud pühakoja pühitses 21. juulil 2010 Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill isiklikult.

23. juulil pidi kirikus toimuma kaks jumalateenistust ning viis laulatust.

Pärast raketirünnakut pöördus patriarh Kirilli ja Vene Õigeusu Kiriku juhtkonna poole kanoonilise Ukraina Õigeusu Kiriku Odessa eparhia vikaar ülempiiskop Viktor.

«Teie piiskopid ja preestrid pühitsevad ja õnnistavad tanke ja rakette, mis pommitavad meie rahulikke linnu,» märkis ülempiiskop oma avalikus kirjas.

«Täna, jõudes pärast liikumiskeelu lõppu Odessa Issandamuutmise katedraali ja nähes, et teie poolt «õnnistatud» Vene rakett oli lennanud otse templi altarisse, kõige pühamasse paika, sain aru, et Ukraina õigeusu kirikul pole teie arusaamaga ammu midagi ühist.»

«Ma palun teid siiralt – lõpetage! Igas raketis, mis täna meie territooriumile langeb, näevad Ukraina elanikud teie «õnnistust» oma lastele,» ütles ülempiiskop Viktor.