Peapiiskop Urmas Viilma esitab 28. novembril peetavale kirikukogule kolm piiskopikandidaati, kelleks on Usuteaduse Instituudi rektor Ove Sander, Viljandi praost Marko Tiitus ja Saarte praost Anti Toplaan. Senised piiskopid Joel Luhamets ja Tiit Salumäe siirduvad emerituuri.

«Kui kirikukogu peaks kõiki kolme piiskopiks valimisel toetama, eeldan, et Anti Toplaanel ja Marko Tiitusel tuleb jätta kõrvale assessori ja praosti ametid, kuid jätkata võiksid nad koguduste õpetajatena ning Marko Tiitus ka pastoraalseminari juhatajana. Õpetaja Ove Sanderil tuleks loobuda assessori ja soovitavalt koguduseõpetaja ametitest, kuid tema võiks jätkata usuteaduse instituudi rektorina,» leiab peapiiskop Viilma.

Kirikukogu istungi lähenedes on peapiiskopi ettepanek saanud teatavat vastukaja. Saaremaa vaimulik ja portaali Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri kirjutas kolleegidele:

«Täna oleme jõudnud olukorda, kus emerituuris on kaks piiskoppi (k.a peapiiskop emeeritus) ja neile on kohe lisandumas veel kaks. Kui kõik kirikukogule esitatavad kandidaadid peaksid leidma toetust, saame juurde kolm piiskoppi. EELK-s saab olema kaheksa piiskopiordinatsiooniga vaimulikku – neli ametis ja neli emerituuris!»

«Minu hinnangul piisaks meie kahanevas kirikus peapiiskopi kõrvale ühest abipiiskopist. Ametis on ju veel praostid ja abipraostid, kes täidavad teatud tsentraalseid juhtimisfunktsioone. Meil ei ole vaja nii mitmeid piiskopiordinatsiooniga koosolekujuhatajaid või kodanikuühiskonnaga suhtlejaid. Ka välissuhtlusele tuleks oluliselt vähem rõhku panna.»