Vatikani allikate kohaselt kavatseb paavst Franciscus konservatiivse kardinali Raymond Burke’i ilma jätta tasust ja korterist Roomas. Ametlikku sellekohast teadet pole praeguse paavsti kirikupoliitilise suuna suhtes kriitiline kardinal seni saanud.

Väidetavalt ütles paavst kohtumisel Rooma kuuria allasutuste juhtidega 20. novembril: «Kardinal Burke on minu vaenlane ja ma võtan ära tema korteri ja tasu.»

Väljaanne The Daily Compass kirjutab: «Kardinal Burke’i väidetav vaenulikkus on viimasel ajal muutunud paavst Franciscuse jaoks tõeliseks kinnisideeks, kuid tegelikult on Ameerika kardinal olnud tal risti jalus tema pontifikaadi algusest peale, ilmselt seetõttu, et ta kätkeb endas mõningaid elemente, mis paavsti kõige enam häirivad: ta on ameeriklane ja tuletab pidevalt meelde Kiriku õpetust ja Traditsiooni; ja lisaks elab ta Roomas Püha Peetruse väljakust kiviviske kaugusel, kust – arvab paavst – saab ta tema vastu nn vandenõud haududa.»

Paavsti biograafi Austen Ivereighsõnul on paavst talle isiklikult kinnitanud, et kavatseb kardinal Burke’i tasust ja korterist ilma jätta, eitades samas, et on nimetanud teda vaenlaseks.

Kardinal Burke on olnud püsiv paavst Franciscuse kriitik küsimustes, mis puudutavad kiriku õpetust. Näiteks 2018. aastal märkis ta: «Segadus ja eriarvamused Kirikus kõige fundamentaalsemates ja tähtsamates küsimustes – abielu ja perekond, sakramendid, õige seisund nende vastuvõtmiseks, olemuselt kurjad teod, igavene elu ja viimsed asjad – on hakanud üha laiemalt levima. Ja paavst mitte ainult ei keeldu asju selgitamast Kiriku muutumatu doktriini ja õige distsipliini kuulutamise teel – mis on tema kohus Püha Peetruse järeltulija teenimisametis –, vaid ta ka suurendab segadust.»

Alates paavstiks saamise Franciscus on kardinal Burke’i jätnud ilma mitmetest olulistest ametipostidest ja positsioonidest. Aastal 2013 eemaldas paavst ta piiskoppide kongregatsiooni liikme kohalt, 2014 Vatikani kohtu prefekti kohalt (Burke on väljapaistev kirikuõiguse spetsialist), tänavu suvel vahetati Burke välja Malta Ordu patrooni kohalt.

Raymond Burke on kahekordne dubia-kardinal. Aastal 2016 oli Burke üks neljast kardinalist, kes palusid paavst Franciscuselt ametlikult selgitust selle kohta, kas teatud kohad tema poolt välja antud dokumendis Amoris laetitia on kooskõlas katoliku kiriku moraaliõpetusega.

Tänavu esitasid viis kardinali, nende seas Burke, uue dubia (dubia < lad. sing. dubium – kahtlus), mis puudutab ilmutuse tõlgendamist vastavalt ajastu trendidele, samasooliste liitude õnnistamist, sinodaalsust, naiste preestriks pühitsemist ja pattudest vabaks mõistmist meeleparandust nõudmata.