Sel nädalal toimus viimaks kohtuistung Soome parlamendiliikme ja endise siseministri Päivi Räsäneni kaasuses. Räsäneni süüdistatakse vaenuõhutamises inimrühma, täpsemalt homoseksuaalide vastu, kuna ta on korduvalt tsiteerinud asjakohaseid piiblisalme ning rõhutanud, et homoseksuaalne käitumine ei ole pühakirjaga kooskõlas.

Räsänenile pannakse süüks homoseksuaale halvustavate arvamuste avaldamist 2019. aastal oma Twitteri ja Instagrami kontodel, kus ta on öelnud, et homoseksuaalsus on häbiasi ja patt. Samuti olevat Räsänen väljendanud homoseksuaale halvustavaid mõtteid Yle raadiosaates.

Ühes episoodis on kohtu all ka konservatiivse ja konfessionaalse Misjonipiiskopkonna piiskop Juhana Pohjola, kes aastal 2004 andis Lutheri-ühingu juhina välja Räsäneni kirjutatud teksti «Ta lõi nad meheks ja naiseks». Prokurör nõuab ühingule karistuseks vähemalt 10 000 euro suurust trahvi.

Sotsiaalmeedias kordas Päivi Räsänen, et tema vaated ei erine klassikalise kristluse omadest ja tema arusaam abielust on kooskõlas kiriku õpetusega. Tema hinnangul on kohtuprotsess sõna- ja usuvabaduse seisukohalt ajalooline ning kaalul pole mitte ainult kristlaste, vaid ka kõikide teiste inimeste õigus vabalt väljendada oma veendumusi.

«Trahvid ja vangistus on väike asi selle kõrval, kui suured küsimused on kaalul. Küsimus ei ole seisukohtades, milles saab teha kompromisse või vajadusel vait olla. Küsimus on veendumuses, mille sihiks on taevas ja igavene elu. Isegi surm on selle kõrval väike asi,» ütles Räsänen Radio Deile.

Räsäneni ja Pohjola kohtuistungil kõlanud argumentidest ja väidetest on jooksvalt ülevaate teinud Santeri Marjokorpi.

Prokuratuur süüdistab Räsäneni ja Pohjolat homoseksuaalide solvamises ja nende inimväärikuse alandamises ning nõuab seadusvastaste netisõnumite eemaldamist.

Prokuröri sõnul ei ole küsimus Piibli tõlgendamises või teoloogias, vaid selles, kas Räsäneni väljaütlemised riivavad teiste inimeste põhiõigusi. Prokurör leiab, et usuvabaduse tingimustes võib Piibli teatud viisil tõlgendamine ja järelduste avaldamine olla kuritegu. Võrdse kohtlemise nõue ja diskrimineerimise keeld seisavad kõrgemal sõna- ja usuvabaduse printsiibist.

Räsänen ei nõustunud süüdistaja väitega, et ta peab homoseksuaale alaväärseteks, vaid rõhutas, et inimväärikus ei sõltu inimese tegudest. Kristliku usuvaate kohaselt on kõik inimesed Jumala loodud ja võrdselt väärtuslikud, ent pattu langenud. Räsänenile esitatud süüdistused eiravad seda piibellikku konteksti. Iga inimene vastutab oma tegude ja valikute eest. Ei ole oluline, mis põhjustab homoseksuaalset kalduvust – homoseksuaalne käitumine on vastuolus Jumala kavatsusega loomisel. Räsäneni sõnul on viimselt küsimus Piiblis ja kristlikus usus.

Prokuröri arvates on see, et Räsänen kiidab heaks heteroseksuaalsed teod ja taunib homoseksuaalseid tegusid, vastuolus võrdõiguslikkuse printsiibiga.

Prokurör esitas ka küsimuse, kas kohtus lähtutakse Piiblist või Soome seadustest. Kohtunik vastas, et kohtusaalis järgitakse seadust.

Kohus jätkub veebruari keskel.