Vene Õigeusu Kirik (VÕK) asutas hiljaaegu Aafrika eksarhaadi, kuhu võetakse vastu Aleksandria patriarhaadi vaimulikud, kes ei nõustu patriarh Theodorose otsusega tunnustada Ukraina skismaatikuid autokefaalse kirikuna.

Juttu on olnud rohkem kui sajast preestrist, kes soovivad Moskva patriarhi omofoori alla, lisaks ilmikud. VÕK Aafrika eksarhaati on määratud juhtima metropoliit Leonid.

Aleksandria patriarh Theodoros II – õigeusu kirikupeade aujärjestuses teisel kohal pärast Konstantinoopolit – on saatnud välja ringkirja, milles süüdistatakse Vene Õigeusu Kirikut kolonialismis ja katses varastada Aleksandria kirikult preestreid.

VÕK esindaja on omakorda heitnud Aleksandria patriarhaadi juhtidele ette hellenismi.

Aleksandria patriarhaat süüdistab Moskvat tungimises oma kanoonilisele territooriumile ning soovib kokku kutsuda nn vanade patriarhaatide juhtide kohtumist.

Pärast Rooma paavsti langemist õigeusust aastal 1054 (ortodokside vaates) on õigeusukiriku vanadeks patriarhaatideks Konstantinoopol, Aleksandria, Antiookia ja Jeruusalemm, neile lisandub iidne Küprose kirik.

Mainitud koosseisus leiaks Vene kirik mõistmist arvatavasti Antiookia ja Jeruusalemma patriarhaadi poolt, teised toetaksid Konstantinoopoli patriarhaati.

Samas kui võtta arvesse kõik iseseisvad õigeusukirikud, siis on Ukraina uut, Moskva patriarhaadi seisukohalt skismaatilist kirikut tunnustanud kirikud selges vähemuses.

VÕK on vastanud, et ei taotle Aafrika mandril oma jurisdiktsiooni esimust. Vene kiriku püha sinodi sõnul on Aleksandria patriarh astunud armulauaosadusse «skismaatilise struktuuriga, kus puudub Jumala arm».

«Me kutsume Tema Pühadust Aleksandria patriarh Theodoros II ja Aleksandria püha Kiriku ülemkarjaseid loobuma toetusest Ukraina skismale ja naasma kanoonilisele teele, et säilitada püha õigeusu ühtsus,» seisab VÕK püha sinodi avalduses.

Jaanuaris ütles Moskva patriarhaadi välissuhete osakonna juht metropoliit Illarion, et pärast seda, kui kanooniline kord on taastatud Ukrainas, taastatakse see ka mujal.

Vene õigeusu veebileht (vt siit) meenutab, kuidas Aleksandria patriarh tunnustas varem ainsa legitiimse õigeusukirikuna Ukrainas Kiievi metropoliit Onufri juhitud kirikut, mis on osa Moskva patriarhaadist, ent 2019. aasta sügisel muutis ootamatult meelt ja tunnustas ainuisikulise otsusega Konstantinoopoli poolt ellu kutsutud uut struktuuri, mida VÕK peab skismaatiliseks.

Theodoros II on 1980. aastatel preestrina mõnda aega Ukrainas teeninud. Veel 2018. aastal ütles ta Ukrainat külastades:

«Ma olen tulnud, et teile öelda: püsige õiges usus, kanoonilises Kirikus… Neil rasketel aegadel Ukrainas on kanooniline Kirik, mida juhib juhib tema õndsus metropoliit Onufri – püha jumalamees ja tõeline munk.»