Advendiaja 4. pühapäeval katoliku usku üle läinud Inglise kuninganna endine kaplan Gavin Ashenden leiab, et sõnavabadus taganeb poliitilise korrektsuse ees ning tema varasem kodukirik – Inglismaa Kirik – on pigemini poolt vahetanud ja sekulaarse ühiskonna ees alistunud, selle asemel et kultuurisõjas vastu hakata ja kristlikke positsioone kaitsta.

Anglikaani vaimulikust katoliiklasest ilmikuks saanud Gavin Ashenden kirjutas väljaandes Daily Mail, et Suurbritannia on hakanud nii mitmeski olulises aspektis meenutama Ida-Euroopat Nõukogude Liidu päevil.

"Sõnavabadus on tasapisi hääbumas; need, kes keelduvad olemast "poliitiliselt korrektsed", riskivad mõtteroima süüdistuse saamisega ning kristlasi kiusatakse ebaõiglaselt taga. Ja kus on Inglismaa Kirik selles otsustavas kultuurisõjas? Kas eesliinil? Mina küll ei näe. Kui üldse, siis on ta poolt vahetanud."

Ashenden meenutab, kuidas anglikaanikiriku kõrgeim vaimulik, Canterbury peapiiskop Justin Welby on seisnud selle eest, et koolides ei oleks eraldi koolivormi poistele ja tüdrukutele – et mitte põhjustada raskusi transsoolistele õpilastele.

"Selle asemel, et taolisele poliitilisele korrektsusele vastu panna ja pakkuda kristlusest lähtuvat kriitikat, on Inglismaa Kirik selle täienisti alla neelanud."

Sekulaarne "ristisõda" algas juba tükk aega tagasi ülikoolides, levides sealt kogu ühiskonda.

Ashenden arutleb, et riigikiriku järeleandlikkuse põhjuseks võib olla kartus kaotada oma positsioon, kuid samuti see, et suuresti pahempoolne vaimulikkond usub, et maa peale on võimalik rajada võrdsuse paradiisi.

"Kui nii, siis unustavad nad, et "utopistide" nagu Stalin ja Mao käsul mõrvati miljoneid," lisab Ashenden ja väljendab veendumust, et erinevalt anglikaanikirikust on roomakatoliku kirikul julgust ja ühtsust kristlikke positsioone hoida.

"Kui me anname veel rohkem järgi, riskime uue raudse eesriidega. Ainult et sel korral eraldab see kristlikku Ida marksistlikust Läänest – ja meie jääme valele poolele," lõpetab Ashenden oma artikli.

Gavin Ashenden lahkus kuninganna kaplani ametikohalt ja Inglismaa Kirikust aastal 2017 pärast seda, kui ta kritiseeris avalikult koraani ettelugemist Glasgow’ St Mary katedraalis. Kirikus ette loetud koraanilõigus eitati Kristuse jumalikkust.

22. detsembril 2019 konfirmeeriti ta Shrewsbury roomakatoliku katedraalis.

Loe ka: Koraani koht ei ole kirikus.

Fotol: Canterbury katedraal (Wikimedia Commons)