Roomakatoliku kiriku pea paavst Franciscus ja Vene Õigeusu Kiriku juht patriarh Kirill vestlesid kolmapäeval videosilla vahendusel sõjast Ukrainas ning kristlaste ja vaimulike rollist rahu saavutamisel. Erilist tähelepanu pöörati humanitaarsetele aspektidele ja mõlema kiriku tegevusele sellega seoses.

Vestlusest võtsid osa ka Vatikani kristlaste ühtsuse edendamise nõukogu juht kardinal Kurt Koch ning Vene kiriku välissuhete osakonna juht metropoliit Illarion.

Vatikani teatel nõustusid kirikujuhid, et «Kirik peab kasutama Jeesuse keelt, mitte poliitika keelt».

«Me oleme karjased ühele ja samale pühale rahvale, kes usub Jumalasse, Kolmainusse, Jumalaemasse. Just seetõttu peame koos püüdlema rahu poole ja aitama neid, kes kannatavad; otsima teid rahu saavutamiseks, lõpetamaks tulistamist,» ütles paavst Franciscus.

Püha Tooli pressiteenistuse kohaselt nõustus paavst Franciscus patriarh Kirilli seisukohaga, et kirikud peavad aitama taotleda rahu ja õiglust.

«Sõda on alati ebaõiglane. Selle hinda maksab Jumala rahvas. Meie süda nutab tapetud laste ja naiste pärast, kõigi sõjaohvrite pärast. Sõda ei ole kunagi lahendus. Vaim, kes meid ühendab, palub meil karjastena aidata inimesi, kes sõja tõttu kannatavad,» märkis paavst Franciscus.

Praegune paavst ja patriarh Kirill on seni kohtunud vaid üks kord – 2016. aastal Kuubal. See on üldse esimene Rooma paavsti ja Moskva patriarhi kohtumine ajaloos.

Ukrainas tegutseb praegu kolm suurt kirikut – Moskva patriarhaati kuuluv Ukraina Õigeusu Kirik, Konstantinoopoli patriarhaadilt autokefaalia ehk iseseisvuse saanud uus (2018. a moodustatud) õigeusukirik ja Rooma paavstile alluv kreeka-katoliku kirik (idariitusega katoliku kirik).