Riigikogu õiguskomisjonis arutati esmaspäeval «homoabielu» seadustamist. Pärast poolteist tundi kestnud ootamist sai kirikujuhtidest sõna vaid roomakatoliku kiriku esindaja, kelle ära kuulamiseks võeti vaid loetud minutid. Ilmselt on sihiks seatud muuta Eestis abielu mõistet veel käesoleval «uhkuse» kuul.

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks nõukogu esimees Markus Järvi kirjeldas sotsiaalmeedias, kuidas nii temal kui Eesti kirikujuhtidel tuli poolteist tundi õiguskomisjoni ukse taga oodata:

«Käisin täna riigikogu õiguskomisjonis, et esitada SAPTK seisukoht valeabielu seadusele. Absurditeater ja kultuuritus, mida ma seal nägin oli ausalt öeldes pretsedenditu. Esiteks ei suuda komisjon planeerida aega selliselt, et külalised õigeaegselt vastu võtta. Kirikute esindajad – Urmas Viilma, Philippe Jourdan ja Moskva patriarhaadi esindaja – ning loomulikult ka mina koos hea kolleegi Maria Madisega pidime ootama ligi poolteist tundi komisjoni ukse taga, et 15 min pärast lõppevale istungile sisse pääseda. Siis läksime sisse, kuid sama teed välja, sest austatud komisjon polnud veel omadega ühele poole jõudnud. Viie minuti pärast kutsuti siis sisse. Aega järelejäänud kahe järelejäänud organisatsiooni (Viilma ja MPEÕK esindaja olid selleks ajaks juba lahkunud) ehk katoliku kiriku ja SAPTK arvamuste esitamiseks oli u 10 minutit.

Pika laua otsas istub juba üpris närviline õiguskomisjoni esimees Odinets, kellele on kliki poolt antud ette «homoabielu» läbisurumise ajagraafik. Mitte ühtegi päeva ei saa kaotada. «Uhkuse» kuu surub peale ja me tahame näidata maailmale, et tubli eestikene võtab maksku-mis-maksab oma isikliku homoseaduse vastu just sellel kuul.

Kuna asi kisub jamaks, annab Odinets armu. Ta pikendab istungit 20 min, sest neljapäevaks ja esmaspäevaks ei soovi klikk «kaasamist» lükata. Selle aja sees «kuulati» siis «ära» 2000 aastase kiriku positsioon ühiskonda sügavalt lõhestava ja äärmiselt põhimõttelise homoabielu küsimuses. Selle kiriku, mis kirjutas kreeka keeles traktaate Pühimast Kolmainsusest ja ehitas juba sellel hetkel üle tuhandeaastase kultuuri müürile uut tsivilisatsiooni, samal ajal kui õnnis laulurahvas mürgeldas ringi metsas.

SAPTK «kaasamine» jäeti aga üldse välja ning meid pandi fakti ette, kas tulla tagasi homme või oodata vihakõneseadust. Mina ütlesin, et ma homme ei saa, sest mul on tohutult palju tööd teha ja juba tänane istung oli Objektiivi töö arvelt. Samas mingit muud aega ilmselt ei pakuta. Vaatame, ehk saab nn protokolli huvides homme siiski kohale tulla, sest neljapäevast ja järgmise nädala esmaspäevast päeva pole «kaasamiseks» ette nähtud.

Teiseks, see, kuidas riigikogu liikmed külaliste ees, kelleks üks oli katoliku piiskop Philippe Jourdan, omavahel nähvavad, tülitsevad ja kaklevad, on omaette vaatamisväärsus. Ja kaklejad pole EKRE fraktsiooni liikmed Kert Kingo ning veel vähem Varro Vooglaid, kes näivad olevat koos meie ees vabandanud Anastassia Kovalenko-Kõlvartiga ainsad soliidsed inimesed seal komisjonis.

Lihtsalt kultuuritu palagan.»

Riigikogu liikme Varro Vooglaiu teatel on eelnõule 207 SE toetust avaldanud nii Eesti Lastevanemate Liit kui Lastekaitse Liit. «Loomulikult on mõlemad organisatsioonid ulatuslikult valitsuse poolt rahastatud. Masendav olukord,» kirjutas Vooglaid ühismeedias.