Rooma paavst Franciscus, Antiookia patriarh Johannes X, Bulgaaria patriarh Daniil, Serbia patriarh Porfirije, Albaania Õigeusu Kirik ja mitmed teised usuliidrid või usulised organisatsioonid on väljendanud toetust kanoonilisele Ukraina Õigeusu Kirikule, mida Ukraina poliitiline eliit näib soovivat keelustada.

Albaania Õigeusu Kirik mõistis oma avalduses jõuliselt hukka Ukraina Õigeusu Kiriku tagakiusamise ning väljendas solidaarsust Kiievi ja kogu Ukraina metropoliit Onufri juhitud usuvendadega. Samuti palvetab Albaania õigeusukirik, et hiljuti heaks kiidetud ebaõiglane seadus tühistataks.

«See seadus on suunatud miljonite Ukraina õigeusklike, samuti metropoliit Onufri juhtimise all olevate paljude piiskoppide, preestrite, munkade ja nunnade vastu, kes on ühe, püha, katoliku ja apostliku kiriku liikmed,» öeldakse Albaania Kiriku avalduses möödunud nädalal Ukraina ülemraada poolt vastu võetud seaduse kohta, mis loob õigusliku aluse likvideerimaks Ukraina Õigeusu Kirikut.

Avalduses meenutatakse apostel Pauluse sõnu: «kui üks liige kannatab, siis kannatavad koos temaga kõik liikmed» (1Kr 12:26) ja lisatakse:

«Jagades oma tagakiusatud vendade kannatusi, palvetame palavalt käimasoleva verevalamise, mis on toonud valu eranditult kogu Ukraina elanikkonnale, lõppemise eest. Samuti palvetame selle ebaõiglase seaduse tühistamise ning rahu ja ühtsuse taastamise eest õigeusus, et see saaks jätkata oma universaalse missiooni täitmist.»

Võimaliku likvideerimisega silmitsi seisva Ukraina Õigeusu Kiriku kaitseks on teiste usujuhtide seas välja astunud Rooma paavst Franciscus, Antiookia õigeusu patriarh Johannes X, Bulgaaria Õigeusu Kiriku patriarh Daniil ja Serbia patriarh Porfirije. Oma muret väljendava avalduse tegi ka Kirikute Maailmanõukogu.

Antiookia patriarhi sõnul kujutab uus seadus endast «kollektiivset karistust, mis tabab miljoneid usklikke, kelle ainus «patt» on see, et nad on jäänud ustavaks pühadelt saadud ortodokssele usule vastavalt apostellikule järjepidevusele.»

«Olime tunnistajaks eelmisel nädalal toimunud sündmustele, kui võeti vastu seadus, mis keelustas kohaliku Õigeusu Kiriku. Vaimulikele anti üheksa kuud aega, et liituda Õigeusu Kirikuga Ukrainas. Vastasel juhul keelatakse neil jumalateenistusi pidada ja nende kirikud arestitakse,» ütles Bulgaaria patriarh.

2018. aasta lõpul asutatud uus kirik nimega Õigeusu Kirik Ukrainas ei ole Bulgaaria patriarhi sõnul kanooniline kirik ning 15-st iseseisvast õigeusukirikust ei tunnusta seda 11 kirikut.