Soome evangeelse-luterliku kiriku piiskoppide konverents otsustas 3. septembril, et jätkab koostööd misjoniseltsidega Soome Evangeelne-Luterlik Rahvamisjon (Suomen Evankelis-Luterilainen Kansanlähetys, SELK) ja Soome Luterlik Evangeeliumiühendus (Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys, SLEY).

Koostöö võimalik lõpetamine kerkis päevakorda siis, kui kiriku ametlike koostööpartnerite hulka kuuluvate misjoniseltside neli töötegijat ordineeriti 2023. aasta septembris Ingeri (Inkeri) kirikus preestriks. Piiskoppide hinnangul püüti taolise ordinatsiooniga eirata Soome kirikus vaikimisi kehtivat nõuet, et ordineeritav peab tunnustama naiste ordineerimist vaimuliku ametisse ning olema valmis pidama nendega ühist jumalateenistust, samas Ingeri kirikus naisi ei ordineerita.

Sarnaseid ordinatsioone on ka varem toimunud ning taolisel puhul on ordineeritavad saanud vaimulikke teenimisülesandeid Ingeri kirikus, peamiselt Kelto seminaris, mis valmistab ette Ingeri kiriku töötegijaid. Seekordse Ingeri kirikus toimunud ordineeritavatest vaid üks töötas võõrsil, kolm ordineeritut elab ja töötab Soomes

Pärast kõnealust ordinatsiooni kerkis avalikkuses küsimus, kas ja mis tingimustel on võimalik vaimulikel teha koostööd agressorriigis asuva kirikuga. Turu abipiiskop Mari Leppänen juhtis avalikkuses tähelepanu asjaolule, et Ingeri kiriku põhikirja kohaselt täidab ordineeritav Vene Föderatsiooni põhiseadust. Leppänen esitas avalikult ka vihjeid, et preestriks ordineeritud mehed on valmis tegema või teevad koostööd Kremli võimuaparatuuriga.

Varem sõlmitud koostööprotokolli kohaselt oleksid misjoniseltsid pidanud Soome kirikut informeerima kavatsusest ordineerida oma töötegijaid teise riigi kirikus. Kuivõrd seda ei tehtud, alustas  piiskoppidekonverents oktoobris 2023 menetlust, milles oodati misjoniseltsidelt selgitust, kuidas need kavatsevad edaspidi koostööprotokolli täitma, et mitte kahjustada kiriku huve. Misjoniseltsidele pandi kohustus edaspidi kooskõlastada piiskoppide konverentsiga kõik välisriikides kavandatavad ordineerimised.

Soome kirik teeb ametlikult koostööd kaheksa erineva misjoniseltsiga, kes tegutsevad nii kodumaal kui võõrsil. Paljudes kogudustes on taolistel misjoniseltsidel täita oluline roll koguduse vaimulikus elus ja vabatahtlike kaasamisel, korraldatakse piiblitunde, leerilaagreid, jumalateenistusi jmt. Taolised sündmused toimuvad enamasti koguduste ruumides. Nii kogudustes kui ülekiriklikult korraldatakse aegajalt misjoniseltside heaks korjandusi. Ametliku koostööpartneri staatuse kaotamine tähendanuks SELK-ile misjonitöö eelarve vähenemist 2–2,3 miljoni euro võrra ning SLEY-le 1–1,4 miljoni euro võrra.

Mõlema misjoniselts kokkuliidetud osa Soome kiriku misjonitöö eelarvest on ligi 17 protsenti. Koostöö katkemine muudaks märgatavalt keerulisemaks ka koguduste ruumide kasutamise misjoniseltside sündmusteks.

Piiskoppide konverents otsustas häältega 7 : 3 mitte teha kirikukogule ettepanekut SELK-i ja SLEY väljaarvamiseks kiriku ametlike koostööpartnerite hulgast. Kolm piiskoppi, Turu piiskop Mari Leppänen, Mikkeli piiskop Mari Parkkinen ning peapiiskop Tapio Luoma esitasid otsuse juurde oma eriarvamuse.

Vt ka piiskoppide konverentsi 3. septembri koosoleku töömaterjale