Mäejutluses võtab Jeesus kristliku eluviisi kokku üheksa ütlusega, milles hüütakse inimesi õndsaks (Mt 5:3–12):

Õndsad on need, kes on vaimus vaesed, sest nende päralt on taevariik.

Õndsad on kurvad, sest neid lohutatakse.

Õndsad on tasased, sest nemad pärivad maa.

Õndsad on need, kellel on nälg ja janu õiguse järele, sest nemad saavad küllaga.

Õndsad on halastajad, sest nende peale halastatakse.

Õndsad on puhtad südamelt, sest nemad näevad Jumalat.

Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks.

Õndsad on need, keda õiguse pärast taga kiusatakse, sest nende päralt on taevariik.

Õndsad olete teie, kui teid minu pärast laimatakse ja taga kiusatakse ja teist valega kõiksugust kurja räägitakse. Olge rõõmsad ja hõisake, sest teie palk on suur taevas! Just samamoodi on taga kiusatud ka prohveteid enne teid.

Psalm 37 on üks olulisematest Jeesuse sõnade taustal olevatest Vana Testamendi tekstidest. Psalmis räägitakse õigest inimesest, keda kutsutakse üles kannatlikkusele. Ta ei peaks vihastama jumalatute inimeste edukuse pärast, sest peagi on nad hävinud. Aga õige inimene pärib maa. Psalmis kinnitatakse mitmel korral, et Jumala inimene, kes Jeesuse sõnul on kannatlik, saab pärandiks maa: «Looda Issanda peale ja tee head, ela oma maal … Ent alandlikud pärivad maa ja tunnevad rõõmu suurest rahust ... Issand tunneb laitmatute päevi, ja nende pärisosa jääb igavesti … Sest Issanda õnnistatud pärivad maa … Pöördu kurjast ja tee head, siis sa jääd oma elukohta igavesti! … Õiged pärivad maa ja elavad seal põliselt. … Oota Issandat ja hoia kinni tema teest, siis ta ülendab sind, et sa pärid maa; ja sa näed, kuidas õelad hävitatakse!»

Psalmis on ka teisi Jeesuse õndsakskiitmistele taustaks olevaid kohti. Õige inimene osutub jumalatute poolt tagakiusatuks. Issand päästab siiski enda omad ega lase jääda alla kurjade inimeste alatutele plaanidele. Jeesus lohutab oma järgijaid. Ka nemad kannatavad Jeesuse nime pärast, aga Jumal kannab nende eest hoolt ning neile tõotatakse suurt palka (Ps 37:28–29): «Sest Issand armastab õiglust ega hülga oma vagasid; neid hoitakse igavesti; aga õelate seeme hävitatakse. Õiged pärivad maa ja elavad seal põliselt.» Jeesus räägib rahutegijaist. Psalmis tõotatakse rahunõudjale, et ta saab palga Jumalalt (Ps 37:37): «Hoia, mis laitmatu, ja vaata sellele, mis on õige, sest rahunõudjal mehel on tulevik!» Jeesus ütleb, et need, kes halastavad teiste peale, neile halastatakse, nõnda öeldakse ka psalmis (Ps 37:21,25–26): “...aga õige on armuline ja annab … ma pole näinud õiget hüljatuna ega tema lapsi leiba kerjavat. Kogu päeva on ta armuline ja laenab välja ja ta järeltulev põlv on õnnistuseks.»

Seda psalmi kommenteerides kirjutab Augustinus kristlase headest tegudest ligimesele. Ta viitab Jeesuse võrdumile viimsest kohtust ning seal langetatavatest otsustest (Mt 25:31–41): «Aga kui Inimese Poeg tuleb oma kirkuses ja kõik inglid temaga, siis ta istub oma kirkuse troonile ja ta ette kogutakse kõik rahvad ja ta eraldab nad üksteisest, otsekui karjane eraldab lambad sikkudest. Ja ta seab lambad oma paremale käele, sikud aga vasakule käele. Siis ütleb kuningas oma paremal käel olijatele: «Tulge siia, minu Isa õnnistatud, pärige kuningriik, mis teile on valmistatud maailma rajamisest peale! Sest mul oli nälg ja te andsite mulle süüa, mul oli janu ja te andsite mulle juua, ma olin kodutu ja te võtsite mu vastu, ma olin alasti ja te riietasite mind, ma olin haige ja te tulite mind vaatama, ma olin vangis ja te tulite mu juurde.» Siis vastavad õiged talle: «Issand, millal me nägime sind näljasena ja toitsime sind, või janusena ja jootsime sind? Millal me nägime sind kodutuna ja võtsime su vastu, või alasti ja riietasime sind? Millal me nägime sind haigena või vangis ja tulime su juurde?» Ja kuningas vastab neile: «Tõesti, ma ütlen teile, mida te iganes olete teinud kellele tahes mu kõige pisematest vendadest, seda te olete teinud mulle.» Siis ta ütleb ka vasakul käel olijatele: «Minge ära minu juurest, te äraneetud, igavesse tulle, mis on valmistatud kuradile ja tema inglitele!»» Psalm julgustab iga kristlast oma ligimesele kannatlikult head tegema. Omal ajal saab ta Jumalalt palga.

Jumal juhatab selles psalmis õiget inimest õigele teele. Jeesus ütleb, et Ta on ainuke tee Jumala juurde (Jh 14:6): «Mina olen tee ja tõde ja elu. Ükski ei saa minna Isa juurde muidu kui minu kaudu.» Psalmis tõotatakse, et Jumal käib kristlase kõrval ka rasketel aega-del, kui ta on kiusatustes langenud ja õigelt teelt kõrvale kaldunud (Ps 37:23–24): «Issanda käest on mehe sammud, ja ta kinnitab seda, kelle tee on tema meele järgi. Kui ta langeb, ei kuku ta maha, sest Issand toetab ta kätt.» Kristlane saab hingata, sest Jeesuse surmasse ristituna on ta patule surnud ning saab ka pärast langemist tõusta ja jätkata teekonda koos Jeesusega (2Tm 2:11–13): «Kui me oleme surnud koos temaga, siis ka elame koos temaga, kui me jääme püsima vaevas, siis valitseme koos kuningatena, kui me tema salgame, siis salgab ka tema meid, kui me oleme uskmatud, jääb tema ometi ustavaks, sest ta ei saa ennast salata.»

Tõlgitud autori loal väljaandest: Antti Laato, Kristus Psalmeissa, Perussanoma 2011

Tõlkinud Illimar Toomet, Märjamaa, 2015