Ameerika Ühendriikide suursaadik on 50 riigi diplomaatide hulgas, kes kirjutasid alla avalikule kirjale Poola seksuaalvähemuste toetuseks. «Inimõigused ei ole ideoloogia – need on üldkehtivad,» kuulutas USA suursaadik Poolas Georgette Mosbacher Twitteris.

Lisaks paljudele Euroopa riikidele ja USA-le on pöördumisega ühinenud ka Iisrael ja India. Pöördumises nõutakse, et Poola valitsus lõpetaks LGBT-vähemuse diskrimineerimise.

Nimetatud pöördumisega ei ühinenud Eesti saadik. 2019. aasta suvel keelas välisminister Urmas Reinsalu Eesti esindajatel taolistes aktsioonides osalemise.

Poola välisministeeriumi esindaja Paweł Jabłoński kinnitas, et Poolas kaitseb seadus võrdselt iga inimest ja mitte kedagi ei või ükskõik mis ettekäändel diskrimineerida.

«Me samuti hindame positiivselt fakti, et avalik kiri ei korda libauudist väidetavate «LGBT-vabade tsoonide» kohta – Poolas neid ei eksisteeri,» lisas Jabłoński.

Presidendivalimiste kampaania ajal käesoleva aasta suvel ütles Poola president Andrzej Duda, et LGBT ideoloogia teeb rohkem kahju kui kommunism ja et ta on nõus seisukohaga, et «LGBT ei tähenda inimesi, vaid ideoloogiat».

«Tänapäeval tehakse samuti katseid meile ja meie lastele peale suruda ideoloogiat, kuid erinevat. See on täiesti uus, kuid on samuti neobolševism,» ütles Duda.

2019. aasta sügisel nimetas Krakovi peapiiskop Marek Jędraszewski LGBT ideoloogia agressiivset pealesurumist uueks totalitarismi vormiks, mis ähvardab Poola vabadust, nii nagu eelmise sajandi kommunistlik okupatsioonirežiim.

President Donald Trumpi administratsioon ei ole niinimetatud LGBT-õiguste küsimuses põhimõttelist hoiakut muutnud. Alles tänavu suvel tegi vastava videopöördumise USA suursaadik Moskvas John Sullivan, deklareerides: «LGBTI õigused on inimõigused. Inimõigused on üldkehtivad. Nii lihtne see ongi.»