Üheksateist Keskerakonna ja sotside ridadesse kuuluvat rahvasaadikut on algatanud eelnõu, mille eesmärgiks on kooselulepingu võrdsustamine abieluga. Vaimulikud kooselulepingu sõlmimist kinnitada ei saa.

Kooselulepinguga seonduvat hakkab reguleerima perekonnaseadus, 2014. aastal läbi surutud poolik kooseluseadus on kavas tühistada.

Eelnõu esitati vaid vähem kui kaks päeva pärast abielureferendumi maha hääletamist riigikogus.

Eelnõu esitasid keskerakondlased Andrei Korobeinik, Oudekki Loone, Maria Jufereva-Skuratovski, Martin Repinski, Kaido Höövelson, Imre Sooäär, Jaanus Karilaid, Aadu Must, Natalia Malleus ja Enn Eesmaa ning sotsiaaldemokraadid Helmen Kütt, Eduard Odinets, Riina Sikkut, Kalvi Kõva, Ivari Padar, Jaak Juske, Heljo Pikhof, Indrek Saar ja Jevgeni Ossinovski.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni saadik Annely Akkermann kinnitas Postimehele, et nemad hetkel «abieluvõrdsusega» ei tegele.

«Ei midagi uut ega üllatavat, et liberaalid on kahepalgelised ja valelikud, kuid imestamisväärne on see julgus, kuidas minnakse oma tuumvalija vastu. Ca 90% venekeelsetest on samasooliste abielu vastu ja ideoloogiliselt üpris konservatiivsed, kuid mis see siin loeb – kui on vaja oma ideoloogiat läbi suruda, siis ei maksa midagi oma valija või ühiskonna tahe. Kui maksaks, siis poleks ka olnud paanilist hirmu referendumi ees,» kirjutas sotsiaalmeedias Euroopa parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) ja lisas:

«Ärgu aga Keskerakond arvaku, et me seda ei tuleta venekeelsetele valijatele pidevalt meelde.»