Soome peaprokurör Ari-Pekko Koivisto kaebas riigi kõrgeimasse kohtusse teise astme kohtu möödunud aasta 14. novembril langetatud otsuse, millega parlamendiliige Päivi Räsänen ja luterliku Misjonipiiskopkonna piiskop Juhana Pohjola mõisteti õigeks kõigis neile esitatud süüdistustes. 

Nagu peaprokurör teatas, on oluline saada kõrgeima kohtu seisukoht, kuidas nimetatud kaasuses kaaluda erisuunalisi põhiõigusi: «Küsimus on eelkõige selles, milline on usu- ja sõnavabaduse suhe diskrimineerimise keeluga ning milliseid väljendeid tuleks pidada karistuskünnist ületavaks vihakõneks.»

Räsäneni on süüdistatud homoseksuaale diskrimineeriva pamfleti üllitamises 2004. aastal ning Pohjolat peeti vastutavaks selle jätkuvas avalikustamises misjonipiiskopkonna kodulehel. Lisaks on Räsäneni süüdistatud homoseksuaale diskrimineerivas tvitterisäutsus (praegu: X), milles ta küsis, kas Soome luterliku rahvakiriku toetus Helsingi homofestivalile on kooskõlas kiriku õpetusega. Peaprokurör ei soovi vaidlustada Räsäneni õigeksmõistmist süüdistuses, mis puudutas tema osalemist rahvusringhäälingu saates.

Selle puhul on kaks kohtuastet sama moodi tõdenud, et peaprokurör süüdistas Räsäneni selliste lausete esitamises, mida Räsänen tegelikult ei öelnud, nt «homod ei ole Jumala loodud». Räsänen on märkinud, et selles küsimuses on prokuratuur esitanud sõna otseses mõttes valekaebuse.

Piiskop Juhana Pohjola ütles edasikaebuse kohta, et see ei tulnud talle üllatusena, ehkki kogu protsess on nii Soomes kui mujal maailmas äratanud suurt tähelepanu aga ka mõistmatust. Ometigi on ta valmis kaitsma kuni lõpuni kristlikku inim- ja abielukäsitust.

Parlamendisaadik Päivi Räsänen, kes on erakonna Kristlikud Demokraadid endine juht ning on olnud ka siseminister, kommenteeris Soome rahvusringhäälingule, et edasikaebamine on talle üllatus ning ilmselt on prokuratuuril taolisteks vaidlusteks kasutada lõputult ressursse maksumaksjate arvel.

Räsänen osutas, et esimest korda Soome ajaloos on kohus kriminaalsüüdistuse raames käsitlenud küsimust sellest, kas Piiblil põhinevaid õpetusi tohib avalikult esitada ning väljendada sellega oma isiklikke veendumusi. Räsänen pidas väga tõenäoliseks, et kõrgeim kohus võtab asja menetlusse ning võimalik õigeksmõistmine annab juhtnööri edaspidiste taoliste vaidluste lahendamiseks. Võimaliku kaotuse puhul lubas Räsänen kaevata edasi Euroopa inimõiguste kohtusse.