Roomakatoliku kiriku piiskopid üle maailma on eri meelt kooselupaaride, sealhulgas samasooliste paaride liturgiavälise õnnistamise osas, mis tehti paavst Franciscuse heakskiidul võimalikuks jõulupühade eel avaldatud Vatikani deklaratsiooniga «Fiducia supplicans».

Mitmes Aafrika riigis on kohalikud piiskopid keelanud samasoolisi paare õnnistada ning vastuseis Aafrikas kasvab. See on juhtunud juba üheksas riigis: Malawis, Sambias, Kamerunis, Côte d’Ivoire’i Vabariigis (Elevandiluurannik), Togos, Ruandas, Angoolas ja São Tomés.

Kesk- ja Ida-Euroopas on samasooliste paaride õnnistamise tagasi lükanud Ungari, Poola ja Ukraina katoliku piiskoppide konverentsid. Ukraina kreekakatoliku kiriku pea Svjatoslav Ševtšuk on juhtinud tähelepanu asjaolule, et bütsantsi riituses tähendab õnnistamine alati heakskiitu.

Samuti on samasooliste õnnistamise ära keelanud Kasahstani peapiiskopkond. Üksikuid piiskoppe, kes seda on teinud või kriitilisi seisukohti avaldanud, leidub mujal maailmas veel teisigi.

Ülevaade erinevate katoliku kiriku piiskoppide poolt väljendatud tõrjuvast suhtumisest dokumenti «Fiducia supplicans» on esitatud veebilehel LifeSiteNews.

Äsja andis Vatikan piiskoppidele loa otsustada ise kohapeal, kuidas dokumenti rakendada, ent selle täielik eitamine on siiski keelatud.

Vatikan rõhutab, et samasoolise paari õnnistamine preestri poolt ei tähenda heakskiitu homoseksuaalsetele suhetele.

Vatikani täiendava selgituse kohaselt ei seisne deklaratsiooni «Fiducia supplicans» uudsus selles, et lubatakse õnnistada paare, kes ei ela kiriku õpetuse kohaselt, vaid vahetegemises liturgilise või rituaalse ning spontaanse, pastoraalse õnnistamise vahel.