Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus avaldas 31. märtsil – pühapäeval, mil läänekristlased tähistasid ülestõusmispüha – peetud jutluses lootust, et 2025. aasta lihavõtted, mis langevad sedapuhku nii ortodoksidel kui läänekristlastel samale ajale, panevad edaspidiseks aluse ristiusu tähtsaima püha ühisele tähistamisele.

«See püüdlus on eriti oluline 2025. aastal saabuva 1700. aastapäeva valguses, mis tähistab Nikaia esimese oikumeenilise kirikukogu kokkukutsumist. Selle pöördeliste arutelude hulgas oli ülestõusmispühade ühise ajakava kehtestamine,» ütles patriarh, viidates esimese üleilmse kirikukogu juubeliaastale.

«Oleme optimistlikud, kuna mõlemal poolel on hea tahe ja valmisolek. Tõesti, see on skandaal, et me tähistame eraldi meie ainsa Issanda ainulaadset ülestõusmise sündmust!»

Aastal 325 kogunenud Nikaia kirikukogu otsusel tähistatakse ülestõusmispüha esimesele kevadisele täiskuule järgneval pühapäeval, kuid kalendrierinevuste tõttu (Juliuse ja Gregoriuse kalender) arvutatakse ülestõusmispüha aega erinevalt.

Ortodoksidel on kõige varasem ülestõusmispüha aeg 4. aprillil ja hiliseim 8. mail, katoliiklastel ja protestantidel võib varaseim lihavõttepüha langeda 22. märtsile (kuid alles aastal 2285) ja hiliseim 25. aprillile.