Roomas kestab Amazonase regiooni piiskoppide sinod, kus meedia teatel on muuhulgas arutusel naiste diakonaat, abielus preestrite ordineerimine ja eksperimentaalne missakord. Kirikule uute teeradade leidmise lipukirja all toimuva sinodi algul peeti Vatikani aias omapärane paganlike elementidega puu istutamise rituaal, millest võtsid Amasoonia põlisrahvaste esindajad.

6.–27. oktoobrini toimuval sinodil kõnelevad 15 Brasiilia piiskoppi ja 12 piiskoppi teistest Ladina-Ameerika riikidest, samuti prelaadid Kanadast, Euroopast ja Rooma kuuriast. Vatikan ei ole kõnelejate sõnavõtte avaldanud, ainsaks erandiks on seni Saksa kardinali Reinhard Marxi kõne.

Sinodi juhtivateks tegelasteks on Brasiilia kardinal Cláudio Hummes ja kardinal Lorenzo Baldisseri.

Sinodi rõhuasetusi ja töödokumenti Intrumentum Laboris on kritiseerinud kardinalid Walter Brandmüller ja Raymond Burke, samuti Astana abipiiskop Athanasius Schneider, kes on tuntud konservatiivsete ja traditsionalistlike vaadete poolest.

Traditsioonilise katoliikliku usukäsituse ja kirikupraktika pooldajad näevad sinodis paavst Franciscuse ja tema mõttekaaslaste püüdu katoliku kirikut radikaalset muuta, tuues ettekäändeks Amazonase regiooni vajadused ja eripärad.