Soome rahvasaadik ja endine siseminister Päivi Räsänen on vaenuõhutamises kahtlustatuna 2. märtsiks taas ülekuulamisele kutsutud seoses 2004. aastal ilmunud usulise brošüüriga "Ta lõi nemad meheks ja naiseks".

Päivinen kirjutab sotsiaalmeedias, et eelmine kord (1. novembril 2019) kestis ülekuulamine neli tundi ja tal tuli selgitada kristliku usu põhitõdesid.

"See on nõutuks tegev ja sürrealistlik kogemus, kui politsei kuulab sind Piibli õpetuse pärast üle riigis, kus sõna- ja usuvabadus on sügavalt juurdunud. Me oleme harjunud kuulma taolisi uudiseid täiesti teistsuguste riikide nagu näiteks Põhja-Korea või endine Nõukogude Liit kohta. Sõna- ja usuvabadus on demokraatia nurgakivid," võib lugeda kristlasest rahvasaadiku ingliskeelsest postitusest.

Räsänen eitab kategooriliselt, et tema ammune kirjutis võiks sisaldada vaenu õhutamist vähemusgruppide vastu: "Kristlik arusaam inimesest põhineb kõigi inimeste võrdsel ja võõrandamatul väärikusel. Piibli õpetus abielust ja seksuaalsusest lähtub armastusest, mitte vihkamisest. Usu põhituum, s.o arm ja lepitus, tugineb kristlikul arusaamal inimesest, keda nähakse ühelt poolt looduna ja teisalt pattu langenuna."

Päivi Räsänen näeb võimalikust rahatrahvist või vangistusest veelgi tõsisemat probleemi – nimelt tsensuuri, mis tähendab, et tema sotsiaalmeedia postitusi võidakse eemaldada või kirjutised keelustada. See võib omakorda avada tee tsensuuri laiendamisele ja moodsale raamatute põletamisele.

Foto: kuvatõmmis Facebooki postitusest