Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau kirjutab Postimehes, et homoseksuaalsuse patuks nimetamine peapiiskop Urmas Viilma poolt ja homoseksuaalsust halvustavate piiblikohtade kasutamine on seksuaalvähemuste diskrimineerimine, mis on põhiseadusega keelatud.

Osutades EELK peapiiskopi artiklile ERRi portaalis leiab Karnau, et kui selle kõrvale panna Viilma varasem tõdemus, et homoseksuaalsus on patt, «siis kõlab see kogumina kui üleskutse piirata seksuaalvähemustele kooseluseadusega lubatud õigusi. Aga see on juba diskimineerimine.»

Peatudes Päivi Räsäneni näitel, leiab Karnau, et Soome endine siseminister ja praegune parlamendiliige ründas kirikujuhte sõnumiga, et homoseksuaalsus on häbiasi, kasutades rünnakuks piiblitsitaate.

Räsänen avaldas nimelt möödunud suvel sotsiaalmeedias imestust selle üle, et Helsingi homofestivali ametlikuks partneriks oli luteri kiriku valitsus, ja küsis, kuidas on see kooskõlas piibliga. Kristliku abielukäsituse kaitsjana tuntud Räsäneni suhtes on nüüd alustatud mitu uurimist ja ta on käinud politseis korduvalt ülekuulamisel.

Vaidlus selle üle, kas usklik võib korrutada mõnd vähemust halvustavat piibli kirjakohta, seisab Karnau sõnul Soome kohtutes veel ees ja võib välja jõuda Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Karnau möönab, et ka usklikul on sõnavabadus, ent «see ei tähenda, et sõnu võib kasutada alandamiseks, häbimärgistamiseks ja haiget tegemiseks.»

«Põhiseadus seisab üle piibli ja kui esimene keelab diskrimineerimise, siis ei õigusta seda isegi pühakiri,» võtab Karnau oma artikli kokku.