Reformierakond esitas riigikogule ettepaneku küsida rahvahääletusel: «Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?» Selle küsimuse rahvahääletusele panemine peaks reformierakondlaste arvates ära hoidma abielu põlistamise mehe ja naise liiduna.

Vastava muudatusettepaneku esitasid Urmas Kruuse, Ants Laaneots ja Jüri Jaanson. Kindral Laaneots on endine kaitseväe juhataja.

«See on täiesti provokatiivne meie poolt ja ma arvan, et jumala õigesti tehtud!» kaitses Laaneots ettepanekut.

Veel üks reformierakondlane, Valdo Randepere, soovib aga referendumil küsida, kas Saaremaa tuleks loovutada Lätile.

Küsimused kuuluvad alternatiivide hulka, mida Reformierakond on esitanud, et nurjata plaanitavat rahvahääletust abielu teemal.

Peaminister Jüri Ratas ja mitmed valitsuse liikmed on ettepaneku hukka mõistnud. «Olen kindel, et seda teeb ka Vabariigi President,» ütles Ratas, kes nimetas ettepanekut täiesti vastutustundetuks ning mõistis selle jäigalt ning ühemõtteliselt hukka.

Urmas Kruuse teatas laupäeval, et võtab ettepaneku tagasi.

Riigikogu põhiseaduskomisjon võttis laupäeval vastu avalduse, kus on muuhulgas öeldud:

«Riigikogu liikmete muudatusettepanekud, mis puudutavad Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile ei ole kooskõlas Riigikogu liikme ametivande ega parlamendiliikme hea tavaga ning kahjustavad Eesti rahvusvahelist mainet.»