EKRE esimehe Martin Helme hinnangul kavatseb uus valitsus «teha eraldi SAPTK seaduse» ja panna ilmselt Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni, mida juhivad konservatiivide fanaatilised vastased Liisa Oviir ja Kaarel Tarand, sihtasutuse rahaallikaid ja annetajaid välja selgitama, et saaks need avalikult poriga üle valada ja ühiskondlikult stigmatiseerida.

«Tegemist on totalitaarsete võtetega. Ehk siis otsemalt öeldes, täpselt selliste võtetega, mida harrastavad Putin ja Lukašenko,» lisas Martin Helme.

Nimelt teatasid Kaja Kallas (Reformierakond) ja Mailis Reps (Keskerakond), et uus koalitsioon soovib luubi alla võtta poliitikakujundamises kaasa rääkivate MTÜ-de rahastamise, nii nagu on luubi all erakonnad.

«Küsimus on, kust nende raha tuleb, kui nad mõjutavad poliitilisi protsesse väga selgelt. Peaks uurima võimalust, et ka nende MTÜ-de aruandluskohustust muuta läbipaistvamaks – kust raha tuleb, kui nad mõjutavad poliitilisi protsesse. Kui rahastajad on selged, siis nii mõnigi pilt läheks selles suhtes selgemaks – kust ideed tulevad, kas need on kuidagi kallutatud rahastajate poolt, kuidas otsuste kujunemise protsess on – see on eesmärk,» ütles Kaja Kallas.

Avaldame seda uudist kommenteerinud Martin Helme ühismeediapostituse täies mahus:

«Mitte miski ei liida rohkem, kui ühised vaenlased. Kui tunduski, et mingid keerulised teemad ajavad võimuläbirääkimisi veidi keeruliseks, siis sellest saadi kenasti üle ideoloogilisi vastaseid sihikule võttes.

Uus valitsus teatab Kaja ja Mailise suu läbi, et kavatseb teha eraldi SAPTK seaduse ehk tekitada sellistele MTÜ-dele, kes "poliitilisi protsesse selgelt mõjutavad" kohustuse hakata aru andma selle kohta, kust raha tuleb. Krister Paris tahtis ju teada ja näe, Kaja Kallas korraldab ära. Organisatsioonid, mis ei kuula sõna ja ei ole nõus riiklikule ideoloogiale kaasa laulma tuleb alasti kiskuda ja poliitbürokraatidele allutada. Rahastajad on ju vaja avalikult poriga üle valada ja meedia kaudu ühiskondlikult ära stigmatiseerida.

ERJK-le ehk erakondade rahastamise järelvalvekomisjonile plaanitakse anda võimu juurde ja küllap siis on just nemad need, kes hakkavad SAPTK saputama. Seda komisjoni juhivad kaks fanaatilist sotsi ja konservofoobi Liisa Oviir ja Kaarel Tarand. Kas keegi kahtleb, et ainsad organisatsioonid, mis nende meelest "mõjutavad selgelt poliitilisi protsesse", on sellised sallimatud konservatiivsed suslikud. Vikerkaarevärvilised või SALK kindlasti ei mõjuta, tahate näha!

Tegemist on totalitaarsete võtetega. Ehk siis otsemalt öeldes, täpselt selliste võtetega, mida harrastavad Putin ja Lukašenko. Vabas ühiskonnas on igal kodanikul poliitilise organiseerumise õigus. Meil on see lausa põhiseaduses kirjas. Põhjus, miks erakonnad annavad eraldi korra järgi aru sotside juhitud komisjonile ei ole mitte selles, et nad mõjutavad avalikku elu, vaid selle pärast, et nad saavad avalikku raha. Ma julgen väita, et meil on täitsa vähe tuntu ja üldse mitte riigi käest raha saavaid organisatsioone, mis samuti mõjutavad poliitikat, aga keegi ei kavatse nende rahakotis sobrama hakata. Või mõeldi tõesti Tööandjate Keskliitu ERJK-le allutada?

Me ju kõik saame aru, et eesmärk ei ole kodanikuühiskonna parem läbipaistvus, vaid eesmärk on tasalülitada ainus päriselt seda terminit auga välja teeniv seltskond ehk konservatiivne seltskond. Tegemist on kirve ja kangiga ja riigivõimu jõuga ideoloogiliste vastaste kallale minemisega. Liberaalne fašism näitas oma tegelikku palet!

Mult on küsitud, milline hakkab EKRE olema opositsioonis. Kas anname sada päeva, kas oleme vähem lõhestavad? Kindlasti oleme viisakamad kui oli Reff. Kindlasti olema mõõtmatult sisukamad, kui oli Reff. Aga kui keegi loodab, et nüüd, kui EKRE on võimult kukutatud tuleb vaikus ja rahu, siis peab ta pettuma. Me teeme kõik endast oleneva, et liberaalne totalitarism täielikult kinni jooksutada.»