Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (KE) pöördus peaminister Kaja Kallase (RE) poole palvega leevendada kirikutele seatud piiranguid kavandatust üks päev varem, nimelt alates 2. maist, kuna sel päeval tähistavad õigeusklikud ülestõusmispüha.

«Siiski palun Vabariigi Valitsusel kaaluda võimalust alustada COVID-19 leviku piirangute leevendusega planeeritust üks päev varem, sest käesoleva aasta 2. mail tähistatakse õigeusu kirikukalendri järgi aasta üht suurimat usupüha – ülestõusmispühasid. Need pühad kannavad õigeusklike jaoks, nagu ka kõigi kristlastele jaoks – lootuse ja rõõmu sõnumit,» kirjutas Kõlvart.

«Usk ja usutalitused pakuvad paljudele inimestele vaimset hingepidet. Ühtlasi oleks see sümboolne märk hoolivusest ja mõistmisest kõigi ühiskonnaliikmete vastu, sest lootust ja rõõmu vajab praegusel ajal iga eestimaalane,» lisas Kõlvart.

Esmaspäeval, 26. aprillil, tõstatasid sama küsimuse Kaja Kallasega veebi vahendusel kohtunud Eesti Kirikute Nõukogu juhid, kuid EELK peapiiskop Urmas Viilma sõnutsi peaminister ei andnud ühtegi lubadust.

«Arutati ka võimaluse üle avada kirikud juba 2. maist avalikeks jumalateenistusteks. Mina palusin ka üle vaadata mai algusest kehtima hakkavad kirikute tegevust piiravad kellaajad, mis takistavad õhtuseid ja öiseid palvuseid, nagu ka nt maikuu lõppu planeeritud «Kirikute öö» läbiviimist. Peaminister kinnitas üle, et valitsus vaatab piiranguid üle igal nädalal. Ta ei andnud ühtegi lubadust kirikute varasema avamise osas, kuid avaldas lootust, et maikuu lõpus võiks olla piirangud leebemad, kui haiguse leviku näitajad liiguvad langustrendis,» teatas Viilma Facebookis.