Emerituuri siirduv Iisaku koguduse õpetaja Avo Kiir ütles usutluses EELK uudistekanalile e-Kirik, et vabaduse kättevõitmine ei ole ühekordne asi ja praegu tundub, et ring on justkui täis saanud.

«80ndate lõpu aega võibki võrrelda praegusega, justkui ring on täis saanud. Nüüdki on radikaalsed muutused, ühiskond on lõhenenud. Omal ajal peeti neid, kes kommunistliku ideoloogiaga kaasa ei läinud, teise sordi inimesteks. Tänapäeval on ühiskond pooleks löödud justkui meditsiini tasandil, aga üha rohkem paistab, et lõhestamine pole sugugi enam meditsiiniline küsimus. On siililegi selge, et vaktsiin ei tööta nii, nagu on räägitud või nagu on loodetud. Vaktsineerimise vastu pole midagi, kuni see on vabatahtlik, aga selle baasil inimeste lahterdamine ja ühiskonna lõhkumine on väga võigas tegelikult. Eelmisel aastal toimunud intsident, kui valitsus läks koerte ja relvastatud seltskonnaga oma rahva vastu, tuletas mulle meelde just 80ndaid aastaid. Tekkis tunne, et kas tõesti peab hakkama otsast peale sama asjaga, mida sai tehtud 80ndate lõpus, 90ndate alguses,» rääkis Avo Kiir.

«Tahan öelda, et vabaduse kättevõitmine ei ole mingi ühekordne ja püsiv asi – kui annad ainult natuke järele, avastad varsti, et enam ei olegi nagu eriti midagi alles. Eks siis nüüd peab juba uus põlvkond oma panuse andma, et ühiskond taas kokku liita – nii nagu 90ndatel, kui rahvas oli tervik ja tegutseti ühise eesmärgi nimel. See oli vapustav, imeline energia!»

Loe pikemat usutlust õp Avo Kiirega siit.