Ortodokside vaiksel ehk suurel laupäeval toimub Jeruusalemma Püha Haua kirikus tavapärane püha tule tseremoonia. Seekord aga Jeruusalemma ortodoksi patriarhaat ei nõustu kirikuliste arvu piiramisega koroona ettekäändel.

Püha Haua kirik mahutab kuni üksteist tuhat inimest. Esimesel koroona-aastal – aastal 2020 – ei lubanud Iisraeli võimud kirikusse kedagi, välja arvatud tseremooniaga seotud vaimulikud. 2021. aastal lubati osa võtta 2500-l vaktsineeritud inimesel. Tänavu määrati piirarvuks 1700 inimest.

Jeruusalemma patriarhaat tegi avalduse, milles teatas, et informeeris Iisraeli politseid otsusest tagasi lükata mistahes piirangud inimeste arvule kirikus, selle ümbruses ja katusel.

«Patriarh tegi selgeks, et jätkab tavapäraste ettevalmistustega seoses Püha Tule laupäevaga ja kutsub sellest osa võtma vastavalt oma äranägemisele ning ilma osavõtupiiranguteta,» öeldakse avalduses.

Patriarhaat nõudis, et politsei ei püstitaks tõkkeid takistamaks usklike ligipääsu kirikule.

Igal aastal süttib ortodokside vaiksel laupäeval Issanda hauas püha tuli, mida patriarh jagab kirikulistele ja mis toimetatakse ka mitmesse ortodoksi elanikkonnaga riiki. Ortodoksid peavad tule süttimist imeks, kuna usutakse, et see süttib iseeneslikult.