Meedia teatel on Läti Õigeusu Kiriku kirikukogu vastu võtnud pöördumise Moskva patriarhi poole, mis sisaldab autokefaalia ehk kirikliku iseseisvuse saamise palvet.

Käesoleva aasta septembris otsustas Läti parlament, et Moskva patriarhaadi koosseisu kuuluv õigeusukirik peab olema «autokefaalne» ning kohustas kirikut oma põhikirja vastavalt muutma.

21. oktoobril polnud Moskva Patriarhaadi esindaja Vladimir Legoida Läti kiriku taotlusest veel midagi kuulnud, ent ütles: «Kui me selle saame, on vastav reaktsioon loomulikult sellel tasemel, mida antud juhul eeldatakse.»

Moskva Vaimuliku Akadeemia professor ülempreester Vladislav Tsõpin on öelnud, et Läti kirik võib ju autokefaaliat küsida, ent ilmselt ta seda ei saa, sest on liiga väike ja autokefaalia andmiseks puudub kiriklik loogika.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Eugeni, kes oli varem Moskva Vaimuliku Akadeemia rektor, välistas praegu autokefaalia küsimise tema juhitud kirikule.

«Moskva Patriarhaadi Eesti õigeusu kirik on küllalt väike kirik, seepärast ei vasta see autokefaalse kiriku parameetritele. Seega sellist küsimust praegu ei ole, seda ei arutata ja see pole päevakorras. Esialgu jääb kõik nii nagu praegu on,» ütles metropoliit Eugeni 19. oktoobril usutluses ERRile.

Kursi iseseisvusele on võtnud ka varem Moskva patriarhaadi koosseisu kuulunud Ukraina Õigeusu Kirik.