Paavst Franciscus sai 17. detsembril 86-aastaseks. Lahkumisavaldus on tal juba sisse antud. Liberaalne teoloog kardinal Walter Kasper, kes on üks praeguse paavsti kursi toetajaid, peab ligi kümme aastat kestnud pontifikaadi oluliseks saavutuseks toonimuutust katoliku kirikus.

«Me ei jutlusta enam Jumalat, kes ähvardab, mõistab hukka ja karistab,» märkis tuntud sakslasest kirikutegelane ja teoloog, «vaid Jumalat, kes võtab vastu, aktsepteerib, andestab ja lepitab armastuses. See on uus toon, mis on kirikule hea, isegi kui see ei meeldi kõigile.»

Kardinal Kasperi hinnangul on paavst Franciscus keerulises positsioonis, sest ühelt poolt ründavad teda fundamentalistlikud konservatiivid, teiselt poolt aga ideoloogilised progressiivid.

«Praeguse pontifikaadi edu saavutatakse paavst Franciscuse järglaste kaudu,» usub Kasper ning väljendab lootust, et praeguse pontifikaadiga on alanud uus ajajärk.

Walter Kasper loodab, et ametisolev paavst peab vastu veel mõned aastad.

Paavst Franciscus on enda sõnul oma lahkumisavaldusele alla kirjutanud – juhuks, kui ta ei peaks tervislikel või muudel põhjustel suutma enam oma ülesandeid täita.

«Ma kirjutasin sellele alla ja ütlesin: «Kui ma peaksin meditsiinilistel või mis iganes põhjustel muutuma teovõimetuks, siis siin on minu lahkumisavaldus»,» rääkis paavst.