Kunagine Püha Tooli nuntsius USA-s, peapiiskop Carlo Maria Viganò keeldus ilmumast usudoktriini dikasteeriumi, mille ammuseks eelkäijaks oli inkvisitsioon, ette oma seisukohtadest aru andma. Talle selleks antud tähtaeg sai täis 28. juunil.

Selle asemel süüdistab peapiiskop Viganò paavst Franciscust ehk Jorge Mario Bergogliot ketserluses ja skismas ning nõuab tema tagandamist.

«Oma vendade ees piiskopiametis ja kogu kiriku ees süüdistan ma Jorge Mario Bergogliot ketserluses ja skismas ning palun, et ta tunnistataks ketseriks ja skismaatikuks ning eemaldataks troonilt, mida ta on üle 11 aasta vääritult okupeerinud,» teatas Viganò sel puhul tehtud avalduses, kus ta loetleb praeguse paavsti väärusi.

«Samavõrra mõistan hukka, lükkan tagasi ja keeldun tunnistamast heterodoksseid doktriine, mida on väljendanud Vatikani II kirikukogust alguse saanud niinimetatud «kontsiilijärgne magisteerium», samuti hiljutisi ketserlusi, mis on seotud «sinodaalse kirikuga».»

Viganò leiab, et Kirik ei saa õpetada valet ja tema pea Rooma paavst ei saa olla samaaegselt ketser ja õigeusklik, Peetrus ja Juudas – olla osaduses kõigi oma eelkäijatega ja samal ajal lahknedes neist. Ainus teoloogiliselt võimalik vastus Viganò arvates on see, et praegune kontsiliaarne hierarhia, mis kuulutab end katoliiklikuks, kuid järgib teistsugust usku kui on see, mida katoliku kirik on järjepidevalt kaks tuhat aastat õpetanud, esindab midagi muud ja mitte tõelist Kristuse kirikut.

Viganò on juba pikemat aega olnud paavst Franciscuse ja tema kiriku-uuendusliku programmi häälekas kriitik, väljendades traditsionalistide positsioone. Poliitiliselt on ta teravalt vastandunud globalismile.

Olles kutsutud oma vaadetest aru andma usudoktriini dikasteeriumi ette, teatas ta, et ei tunnista selle tribunali autoriteeti, vaid peab oma kohuseks piiskopina ja apostlite järeltulijana tunnistada tõest.