Ukraina ülemraada võttis teisipäeval häältega 265 poolt, 29 vastu ja 4 erapooletut vastu kurikuulsa seaduseelnõu nr 8371, mille alusel on võimalik keelustada riigi suurim õigeusukirik – Ukraina Õigeusu Kirik (UÕK), mis varem kuulus Moskva patriarhaadi koosseisu.

Äsja vastu võetud seadus nimelt keelustab Vene Õigeusu Kirikuga seotud usuliste organisatsioonide tegevuse Ukraina territooriumil. Ehkki UÕK kuulutas end juba 2022. aastal iseseisvaks, seostavad Ukraina võimud seda jätkuvalt Moskva patriarhaadiga.

Kui president seadusele alla kirjutab, jõustub see 30 päeva pärast avaldamist. Seejärel on neil, keda seadus puudutab, aega üheksa kuud, et end Moskva patriarhaadist lahti siduda.

UÕK on ainus õigeusukirik Ukrainas, mida tunnustavad kõik teised ortodoksikirikud. 2019. aastal tunnustas Konstantinoopoli patriarh iseseisvana uut kirikut (Õigeusu Kirik Ukrainas ehk ÕKU), mis tekkis erinevate skismaatiliste rühmituste ühinemisel, ent see kirik ei ole tänaseni saavutanud üksmeelset tunnustust õigeusumaailmas.