Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare sõnul nurjavad sotsid abieluküsimuse rahvahääletusele panemise, esitades rahvahääletuse otsuse eelnõule lõputul hulgal parandusettepanekuid, mis jooksutavad menetluse umbe. Sarnast taktikat kasutati edukalt erakondade järelevalve komisjoni likvideerimise eelnõu puhul.

Indrek Saar leiab, et abielureferendumi tegemine ühiskonna jaoks igal juhul vale tee. «Sotsiaaldemokraadid kindlasti parlamendierakonnana kasutavad kindlasti kõiki vahendeid selleks, et see otsus seisma panna,» ütles Saar.

SDE juhi sõnul kavatsevad sotsid esitada riigikogus rahvahääletuse otsuse eelnõule nii palju muudatusettepanekuid, et eelnõu poleks tegelikkuses võimalik üldse menetleda ja riigikogu ei saaks rahvahääletuse korraldamist otsustada.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhtpoliitikute pühapäevases raadiosaates «Räägime asjast» selgitas rahandusminister Martin Helme, et selle võimalusega ollakse arvestanud, sest tegemist on eelnõuga, mida ei saa algatada valitsus ja mida ei saa seetõttu siduda usaldushääletusega, mis võimaldaks obstruktiivsetest parandusettepanekutest mööda minna.

«Me oleme erinevaid võimalusi arutanud, kuidas sellest kõigest mööda minna või üle minna. Aga lõppkokkuvõttes oleme me ka valmis lihtsalt sundima sotsiaaldemokraate samamoodi istuma ööd ja päevad läbi riigikogus ja hääletama. Vaatame, kauaks neil seda isu on,» ütles Martin Helme.

(Meie Kiriku andmetel on sotsid uurinud, mida võimuliit võiks välja pakkuda, kui nad obstruktsiooni ära jätaksid.)

Martin Helme meenutas, et riigikogu eelmise koosseisu ajal korraldas ka EKRE ööistungeid ning hakkas selle eest üsna kiiresti saama kriitikat, et nii ei tohi ja et see on parlamendi töö takistamine. Samas möönis ta, et abielureferendumi küsimuses ja riigikogu praeguse koosseisu juures laulab meedia hosiannat ükskõik kui alatule trikile, millega üritatakse referendumit takistada.

«Me peame sellest aru väga selgelt saama, et see ei tule õiglane, aus, võrdne võitlus siin. … Meedia teeb ära suurema osa EI-poole kampaaniast, see on selge. Siin selle peale loota, et nad hakkavad hurjutama alatute võtete eest EI-poolt, pole mõtet,» ütles Martin Helme ja lisas:

«Aga noh, meil on mõned variandid tagataskus, mida me ka saame kasutada. Parlamentaarsed manöövrid – seal on loomingulisust võimalik harrastada.»

«Eks ta keeruline tuleb, ega me ilmselt ööistungitest ei pääse. Aga noh, mis seal ikka. Siis tuleb ööistungeid pidada. Küll me ta ära menetleme. Küll me ta õigeks ajaks ära menetleme,» lubas möödunud nädala siseministri kohalt lahkunud Mart Helme.

Võimuliit on isekeskis kokku leppinud, et siduv rahvahääletus selle üle, kas abielu peaks jääma mehe ja naise liiduks, korraldatakse 2021. aasta kevadel.