Peaminister Jüri Ratas on seisukohal, et kooseluseaduse rakendusaktid tuleb vastu võtta. Tema sõnul «õigusselgus oleks siin väga mõistlik, see tuleb luua ja sellest tulenevalt me peame ka kooseluseaduse rakendusaktidega edasi minema».

Samas väljendas Ratas arvamust, et eelseisva rahvahääletuse tulemus kooseluseadust otseselt ei puuduta.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder tuletas peaministrile meelde, et meil «on koalitsioonilepingu sõlmimisel kokku lepitud, et kuna on erinevad seisukohad, siis ei tegele me kooseluseaduse tühistamise ega ka rakendusaktide vastuvõtmisega.»

Niisamuti rõhutas Euroopa parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) oma sotsiaalmeedia postituses, et «Eesti ühiskond ei vaja rakendusakte seadusele, mis on vastu võetud valetades ühiskonnale, lõhkudes ühiskonda ja tekitades probleeme tavalistele homodele, kes pole tahtnud ega tahagi abielluda või kooselluda samasoolisega.»

Samas on Keskerakond välismaalt tuleva surve all. Nimelt nõuab Euroopa liberaalsete parteide liit ALDE, et Keskerakond teeks plaanitava abielureferendumi eel kampaaniat «ei»-poole kasuks ehk siis loomuliku abielu vastu.