2019. aasta aprillis tulekahjus kannatada saanud Pariisi Jumalaema kirik ehk Notre Dame’i katedraal plaanitakse kriitikute sõnul muuta kiriklikuks Disneylandiks.

Pariisis elav arhitekt, urbanist, arhitektuuriteoreetik ja -kriitik Maurice Culot leiab, et olukorda võib võrrelda sellega, nagu oleks Jumalaema katedraali lahti lastud Disney.

«Mida nad pakuvad välja Jumalaema katedraali jaoks, poleks eales võimalik Westminster Abbey'is ega Püha Peetruse basiilikas Roomas. See on teemapark ja selle juures veel eriti lapsik ning labane, kui arvestada koha enda suursugusust,» ütles kiriku sisekujunduse plaanidega tutvunud Culot ajakirjanikele.

Projekti kohaselt läbivad renoveeritud katedraali külastajad esmalt peasissepääsu, mille järel nad suunatakse 14 temaatilise kabeli suunas, mis kirjeldavad loomist, esiisa Aabrahami, iisraeli rahva Egiptusest lahkumist, prohveteid ning samuti viit kontinenti, millest on aukohal Aafrika ja Aasia.

Ringkäik lõpeb kabelis, mis on pühendatud «lepitatud loodule» (reconciled creation). 

Pihitoolid, altarid ja klassikalised skulptuurid asendatakse moodsate seinamaalingute ning valgus- ja heliefektidega, mis loovad «emotsionaalsed keskkonnad» (emotional spaces).

Loe lähemalt siit ja siit.