Inglise anglikaani riigikiriku piiskopid jäid esialgu kindlaks õpetusele, et kirik käsitab abielu mehe ja naise liiduna, ehkki Inglismaal ja Walesis kehtib «homoabielu» juba aastast 2013. Küll aga võib samasoolistele paaridele hakata pidama tänu- ja palvetalitusi. Samuti kaotatakse nõue, et homoseksuaalne vaimulik peab elama tsölibaadis, ning kavas on vabandada LGBT+ inimeste ees, vahendab BBC.

Piiskoppide kogunemisel läbi arutatud ettepanekud esitatakse veebruaris kirikukogule. Tegemist on viis aastat kestnud arutelu kokkuvõttega kiriku positsiooni üle seksuaalsuse teemal.

Progressiivid ei ole loodetud tulemuse saavutamata jäämisest siiski löödud, vaid loodavad edule tulevikus.

Ühe möödunud teisipäeval toimunud koosolekust osa võtnud liberaalse piiskopi sõnul saavutati ikkagi edu. «Asi edeneb. See ei ole teekonna lõpp,» märkis ta.

«Tuleb ausalt tunnistada, et meil pole nendes küsimustes üksmeelt. Kuid me ei loobu üheskoos edasi minemast,» ütles üks konservatiivne piiskop.

Canterbury peapiiskopi Justin Welby, kes pole üksnes Inglismaa priimas, vaid ka üleilmse anglikaani osaduskonna pea, hinnangul peegeldab piiskoppide positsioon vastakaid vaateid, mis Inglismaa Kirikus selles küsimuses on.

«Mul ei ole illusioone, et see, mida me täna pakume, näib mõne jaoks liiga kaugele minevat ja teiste jaoks mitte piisavalt kaugele, kuid ma loodan, et see, milles oleme kokku leppinud, võetakse vastu suuremeelsuse vaimus, mis taotleb ühist hüve,» ütles peapiiskop Welby.

«Eelkõige loodan, et see võib pakkuda Inglismaa Kirikule võimaluse avalikult ja ühemõtteliselt öelda kõigile kristlastele ja eriti LGBTQI+ inimestele, et te olete teretulnud ning olete Kristuse ihu väärtustatud ja hinnaline osa.»

Tähtsuselt teine anglikaani vaimulik Inglismaal, Yorki peapiiskop Stephen Cottrell selgitas, et samasoolised paarid võivad nüüdsest tulla kirikusse, kus nende suhet tunnustatakse ja neid õnnistatakse ning et see on «üks samm edasi».

«Ei, see pole samasooliste abielu, see pole veel kõik, mida kõik tahavad,» lisas ta.

Šotimaa episkopaalne kirik on nn homolaulatused juba aastate eest heaks kiitnud. Anglikaani kirik Walesis näeb samasoolistele paaridele laulatuse asemel ette palvetalituse.