Paavst Franciscuse heakskiidul avaldatud Vatikani usudoktriini dikasteeriumi värske dokument näeb ette võimaluse õnnistada mitteabielulises suhtes elavaid paare ning samuti samasoolisi paare väljaspool liturgiat ehk ametlikku kiriklikku talitust.

Ootamatult avaldatud dokument, deklaratsioon Fiducia supplicans, ei muuda küll katoliku kiriku ametlikku õpetust, ent esitab põhjenduse, mis lubab vaimulikel õnnistada paare, kelle eluviis ei vasta kiriku õpetusele.

Dokumendi järgi on tegemist õnnistamisega, mis ei sisaldu üheski liturgilises riituses, kuid mis kujutab endast palvet Jumala poole, kes ei lükka kunagi tagasi neid, kes alandlikult tema poole pöörduvad. Selline õnnistamine andvat inimesele võimaluse kasvatada oma usaldust Jumala vastu.

Samas ei tohiks õnnistamine võtta fikseeritud kuju, vaid peaks jääma spontaanseks, et vältida segamini ajamist õnnistamisega, mis toimub laulatusel.

Dokumendile on alla kirjutanud usudoktriini dikasteeriumi prefekt kardinal Víctor Manuel Fernández ja sekretär monsenjöör Armando Matteo, kuid samuti paavst Franciscus.

Paavsti kaasmaalane Víctor Manuel Fernández määrati usudoktriini dikasteeriumi juhtima alles mõne kuu eest, 2023. aasta juulis, ning ülendati kardinaliks tänavu 30. septembril.

Saksamaa katoliku kiriku piiskoppide konverentsi esimees piiskop Georg Bätzing tervitas Vatikani dokumenti ja kiitis selle lähenemist.

«Ma tervitan seda dokumenti väga ja olen tänulik selle pastoraalse vaatenurga eest,» ütles Bätzing.

«Fiducia supplicans selgitab, et ordineeritud vaimulikul on põhimõtteliselt võimalik ja lubatud vastata paaride soovidele, kes paluvad oma partnerlusele õnnistust, isegi kui nad ei ela igas suhtes Kiriku normide järgi. See tähendab, et õnnistuse saab anda paaridele, kes ei saa kirikus abielluda näiteks lahutuse tõttu, ja samasoolistele paaridele.»

Liberaalne ja LGBT-sõbralik jesuiidipreester James Martin aga kirjutas: «See on suur samm edasi kiriku LGBTQ-inimeste teenimises ning tunnustab samasooliste paaride soovi Jumala ligiolu ja abi järele nende pühendunud ja armastavates suhetes.»

Katoliku kiriku ametliku õpetuse kohaselt tähendab homoseksuaalses suhtes elamine surmapattu.