USA liberaalse ühenduse Freedom House maailma riikide vabaduste olukorda hindava aruande järgi on Eesti tänu «abieluvõrdsusele» ehk abieluinstitutsiooni tähenduse muutmisele nüüd ühe punkti võrra vabam riik, kogudes 95 punkti võimalikust sajast punktist.

«Eestit hindab Freedom House endiselt vabaks riigiks, võrreldes tunamullusega tõusis Eesti skoor ühe punkti võrra – nüüd hindab mõttekoda Eestit 95 punktiga 100 võimalikust. Aruandes tuuakse positiivse muutusena välja abieluvõrdsuse kehtestamist,» vahendab Postimees.

Niinimetatud abieluvõrdsuse ehk «sooneutraalse abielu» kehtestamine sai võimalikuks tänu valimistulemusi kujundanud mõjutus- ja muud laadi tegevusele, mis tõi 2023. aasta kevadel võimule Eesti kõigi aegade kõige vasakliberaalsema võimuliidu.

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsialistide koalitsioon surus perekonnaseaduse muutmise läbi kiirkorras, ilma laiema ühiskondliku diskussioonita, sidudes selle valitsuse usaldamisega.

Veel 2020. aasta sügisel kinnitas praegune valitsusjuht Kaja Kallas: «Kõigepealt tuleb meelde tuletada, et praegu sätestab perekonnaseaduse §1 lg1, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel. Ma ei ole kuulnud, et keegi seda muuta tahaks. Seega on selle küsimuse rahvahääletusele panemine täiesti mõttetu, sest ma ei tea Eestis ühtegi poliitilist jõudu, mis sooviks seda määratlust muuta. Abielu institutsioon ei ole Eestis rünnaku all ja ei vaja põhiseaduslikku kaitset.»

Kaks ja pool aastat hiljem muudeti perekonnaseadust just nimelt Kaja Kallase valitsuse eestvedamisel.

Ajaloolase ja riigikogu liikme Jaak Valge hinnangul on Freedom House liberaalne mõttekoda, mis püüab demokraatia mõistet samastada vasakliberaalse ideoloogiaga.

«Mõni mõttekoda, nagu Freedom House või V-DEM püüab demokraatia mõistet samastada vasakliberaalse ideoloogiaga. Algses ja õiges tähenduses on aga demokraatia tuumaks kodanike enamuse aus ja vaba valik,» kirjutas Jaak Valge möödunud aastal.