Siseministeeriumi ametnikud hakkavad läbi käima Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) kogudusi, et veenda neid lahkuma Moskva patriarhaadi alluvusest ja ühinema Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikuga (EAÕK).

«Hakkame kohtuma koguduste ja kirikute juhtidega, et koos nendega otsida lahendusi praegusele olukorrale,» ütles siseministeeriumi rahvastiku ja kodanikuühiskonna asekantsler Raivo Küüt ERR-ile.

Samal ajal on riigikogus koostamisel avaldus, millega on kavas kuulutada Venemaal tegutsev Moskva patriarhaat «terroristlikku režiimi toetavaks organisatsiooniks», kusjuures rõhutatakse, et see määratlus ei puuduta vene õigeusklikke.

Väljaandele Meie Kirik teadaolevalt tunnistati avalduse varasemas versioonis Moskva patriarhaat suisa «terrorismi toetavaks organisatsiooniks», kuid seda sõnastust on nüüdseks pehmendatud.

MPEÕK Tartu piiskop Daniel Lepisk selgitas intervjuus väljaandele Eesti Ekspress, et MPEÕK ei soovi katkestada kanoonilisi sidemeid Moskva patriarhaadiga seetõttu, et siis oleks kirik õigeusumaailmas n-ö hallis tsoonis.

«Siis on kirikul määramatu kanooniline staatus. Keegi ei saa temast aru. Mitte ükski kirik ei taha osutuda olevat hallis tsoonis. Siis ei tea ju mitte keegi, kuidas temasse suhtuda,» ütles piiskop Daniel.

Võimaliku liitumise kohta Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikuga arvas piiskop Daniel: «Praegu ei ole asi sellel tasemel, et ametnikud võiksid öelda – tehke see samm ära ja ühinege.»

EELK Usuteaduse Instituudi kaasprofessor Priit Rohtmets leiab, et igal juhul «pole need protsessid, mis ees seisavad, kiired ega kindlasti ka valutud ja nõuavad ka EAÕK vastutulekut siinsed Moskva kogudused vajadusel oma koosseisu võtta.»