Kuigi alates Nõukogude Liidu lagunemisest on Venemaal 2013. aasta seisuga ehitatud või taastatud üle 25 000 õigeusu kiriku, ootab praegu restaureerimist veel umbes 7000 kirikut või usuga seotud objekti.

«Patriarhlik kultuurinõukogu on nüüdseks tuvastanud umbes seitse tuhat arhitektuuri- või üldse ajaloo- ja vaimse kultuuri mälestist, mis tuleb nüüd lihtsalt kuidagi päästa,» ütles kirikukunsti, -arhitektuuri ja restaureerimise ekspertkomisjoni esimees ülempreester Leonid Kalinin RIA-Novostile.

2013. aastal märkis Moskva patriarhaadi välissuhete osakonna juht metropoliit Illarion Kirikute Maailma­nõukogu X assambleel Busanis, et viimase veerandsajandi jooksul on Vene Õigeusu Kirikus ehitatud või taastatud üle 25 000 pühakoja.

«Endise Nõukogude Liidu maades, iseäranis Venemaal, Valgevenes ja Moldovas, on toimumas usuline taassünd, mis on oma ulatuselt pretsedenditu. Viimase kahekümne viie aasta jooksul on Vene Õigeusu Kirikus ehitatud või varemetest taastatud üle 25 000 kiriku. See tähendab, et igal aastal on avatud tuhat kirikut ja päevas kolm kirikut,» kõneles metropoliit Illarion.

2017. aastal vahendas Meie Kirik uudise, et patriarh Kirilli ametiajal (alates 2009) on Venemaal avatud või ilmalikust kasutusest taas kirikuks muudetud 5000 pühakoda.