Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku Tartu piiskop Daniel ütles usutluses venekeelsele Delfile, et ilmalik riik ei saa kohalikult autonoomselt õigeusukirikult nõuda enda autokefaalseks kuulutamist.

«Kanoonilised sidemed peavad jääma puhtalt kiriklikuks teemaks,» märkis piiskop Daniel. «Ja kui paradoksaalselt see ka ei kõlaks, oma kanoonilisi sidemeid hoides me säilitame ilmalikus riigis põhiseadusliku mõtte- ja usuvabaduse printsiibi.»

Läti seim (parlament) on andnud Läti õigeusu kirikule «autokefaalia», ent seda ei ole tunnustanud üksi teine autokefaalne õigeusukirik maailmas.

Piiskop Daniel lükkas tagasi Eesti-Apostlik Õigeusu Kiriku juhi metropoliit Stefanuse ettepaneku võtta vastu vikaarpiiskopkonna staatus selles Konstantinoopoli-alluvusega kirikus. Tema sõnul saab ka metropoliit Stefanus aru, et omavoliliselt kanoonilist alluvust muutes paneksid MPEÕK vaimulikud toime kanoonilise kuriteo.

«Oleme kahe ja poole aasta jooksul oma tegudega näidanud, et me ei kujuta endast mingit ohtu,» ütles piiskop Daniel ja lisas, et MPEÕK ei pane toime õigusvastaseid tegusid ega õhuta kedagi seda tegema. Niisamuti ei pea nad poliitilisi kõnesid ei kirikus ega väljaspool kirikuid.

Riigipoolsest survest rääkides ütles piiskop Daniel: «Kõik on sellest klaperjahist väsinud. Väga raske on elada pideva ärevuse foonil, kui põletikukollet ühiskondlikus teadvuses pidevalt hoitakse ja paisutatakse.»

Piiskopi sõnul tuleb sellises olukorras tegutseda kooskõlas südametunnistuse, evangeeliumi, pühade isade juhtnööride ning kiriku reeglitega.

Täispikka intervjuud piiskop Danieliga saab lugeda siit.