Piibli moraaliõpetuse väljendamise tõttu nelja erineva kriminaaluurimise alla sattunud Soome kristlik poliitik ja rahvasaadik Päivi Räsänen pälvis Soome luterliku kiriku Helsingi piiskopi hukkamõistu. Piiskopi hinnangul on Räsäneni arusaam homoseksuaalsusest väär ja kalk, tema tõlgendused arstiteaduslikult vananenud, julmad ja tülgastavad.

Helsingi piiskop Teemu Laajasalo kommenteeris Twitteris Päivi Räsäneni homoteemalisi sõnavõtte kriitilise postitusega: “Hea Päivi, minu arvates sa räägid homoseksuaalsusest valesti ja kalgilt. Kristlane peaks rõhutuid üles tõstma, mitte pigistama, vabastama, mitte häbistama.” 

Piiskop lisas siiski, et toetab täielikult Räsäneni sõnavabadust ning peab kriminaaluurimise algatamist murettekitavaks.

Kui Räsänen on oma homoseksuaalsuse teemalisi sõnavõtte põhjendanud Pauluse kirjaga roomlastele, siis piiskop kutsus oma tviidis üles üksteist toetama ning viitas kirjakohale Rm 12:10: “Vennaarmastuses olge üksteise vastu hellad, vastastikuses austuses jõudke üksteisest ette!”

Piiskopi hinnang: julm, kalk, kahjulik

Ajalehele Iltalehti põhjendas Laajasalo oma seisukohti nõnda: “Minu arvates Räsänen eksib ning põhjustab oma eksitusega kurbust, ahistust, kahju ja häbi. Teiseks arvan, et selles läänelikul demokraatias on täielik vabadus olla valel seisukohal ja oma mõtteid avaldada. Usu- ja sõnavabaduse piiramise künnis peaks olema päris kõrgel.”

Laajasalo arvates paneb Räsänen ekslikult oma vananenud arstiteaduslikud ja psühholoogilised tõlgendused homoseksuaalsusest ühte patta oma poliitilise tegevusega: “Homoseksuaalsuse vihjav seostamine pedofiiliaga, nimetamine ebaloomulikuks või inimese arenguhäireks on ühtaegu teaduslikult põhjendamatu, aga ka julm, kalk ja kahjulik.”

Piiskop mõistab enda sõnul abieluseaduse muutusega kaasneva arutelu tähendust kirikule ning ka sellega kaasnevaid erinevaid ootusi ja tõlgendusi.

“Mõistan ka seda, et mõne arvates on muutused nii ühiskonnas kui kirikus liiga kiired ning et vikerkaareasjadest räägitakse igal pool. Päivi Räsäneni homoseksuaalsuse teemalised kõned tunduvad aga hoopis teistsugused, üldiselt homovastased, mis on tülgastav ja väär,” ütles Laajasalo.

Kas ka Paulus oli kalk ja valel teel?

Räsänen peab piiskopi kommentaare kohatuteks: “See on päris karm väljaütlemine, eriti kui piiskopliku autoriteediga hinnatakse taolisel viisil üksiku koguduseliikme südame olukorda.”

Räsäneni sõnul ei johtu tema sõnavõtud mitte südame kõvadusest, vaid armastusest: “Hoiatada inimesi õhukesele jääle astumast, hukkaminemise eest on ligimesearmastus.”

Samuti küsib ta, millise hinnangu annab piiskop apostel Paulusele, kes õpetab, et homoseksuaalsed teod on patused ning häbiväärsed – sellesama Kirja roomlastele põhjal, kas ka Paulus oli oma õpetustes kalk ning valel teel?

Nelipühilaste juht näeb toimuvas märke isiklikust vimmast

Olukorras, kus Soome kristlikud usuliidrid ei ole Räsäneni kaitseks välja astunud, on erandiks nelipühikiriku juht Mika Yrjölä, kes ütles, et toimuv riivab tema õiglustunnet – politsei ressursse raisatakse kaasustele, mille suhtes politsei on juba otsuse langetatud.

“Nüüd on algatatud juba neljas menetlus ning olukorras hakkab ilmnema isikliku vimma märke,” märkis Yrjölä.

Korralduse algatada Räsäneni suhtes uurimine seoses vaenuõhutamisega on andnud isiklikult Soome peaprokurör Raija Toiviainen, kes on eiranud politsei vastupidist seisukohta.

Räsänen saab õigusabi rahvusvaheliselt organisatsioonilt Alliance Defending Freedom (ADF). Räsäneni teatel on selle juristid tuttavad Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga.

ADF on 25 aastat tagasi loodud USA taustaga kristlik võrgustik, kes kaitseb usuvabadust ja inimelu pühadust. Organisatsioon 10 kaasust viinud Ühendriikide kõrgeimasse kohtusse. Võrgustik koondab enam kui 3400 advokaati ja kohtunikku.

Loe ka: Soome peapiiskop: patuseks sildistamine ei too kedagi ristiusule lähemale.